A Carlitz type result for linearized polynomials - Csajbók, Bence (Ars mathematica contemporanea, 2019)
Za vsak ?$q$?-polinom ?$f$? nad ?$\mathbb F_{q^n}$? obravnavamo problem iskanja tistih ?$q$?-polinomov ?$g$? nad ?$\mathbb F_{q^n}$?, za katere množici slik funkcij ?$f(x)/x$? in ?$f(x)/x$? sovpadata. Za ?$n ≤ 5$? podamo potrebne in zadostne pogoje in nato uporabimo naš rezultat pri obravnavi maksimalno razpršenih linearnih množic iz ?$PG(1, q^5)$?.
Keywords: direction; linear set; linearized polynomial; linearizirani polinom; linearna množica; smer