Odzivanje na komplesno! varnostno krizo v Sloveniji - Malešič, Marjan (Teorija in praksa, 2008)
Članek temelji na predpostavki, da sodobne varnostne krize vse izraziteje označujejo količinska rast in pomembne kakovostne spremembe, ki se kažejo v endemičnosti kriz, njihovi sestavljenosti, trajnosti in zapletenosti. Težnja velikih sodobnih kriz je učinkovanje prek nacionalnih meja, širjenje z enega družbenega področja na drugo ter povezovanje z obstoječimi družbenimi problemi, ki jih dodatno zaostrujejo. Spreminjajoče se razsežnosti sodobnih kriz imajo neposreden vpliv na krizno upravljanje in vodenje. Njegove konvencionalne organizacijske in koordinacijske oblike niso več ustrezne, potreben je nov premislek o politiki in zmogljivostih odzivanja na krizo, premislek, ki bo upošteval nacionalno in mednarodno raven tega problema. Omenjene značilnosti krize ter kriznega upravljanja in vodenja močno zadevajo tudi Slovenijo, ki ima razmeroma dobro razvito krizno upravljanje in vodenje znotraj posameznih vladnih resorjev, nima pa vzpostavljene ustrezne koordinacije med njimi, torej na nacionalni, strateški ravni. Članek je sestavljen iz kratkega teoretičnega premisleka o krizi in kriznem upravljanju, rezultatov analize pravne zgradbe, ki ureja obravnavano področje v Sloveniji, subjektivnega pogleda upravljavske strukture na krizno upravljanje in vodenje ter sklepnih ugotovitev.
Keywords: Crises; Krize; Crisis management; Krizno upravljanje; Leadership; Vodenje; Nacionalna varnost; National security; Slovenia; Slovenija; politično odločanje; krizni management