Poškodbe trebuha - Pleskovič, Alojz (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Med poškodbami trebuha so pri nas najpogostejše tope poškodbe, medtem ko so penetrantne in strelne poškodbe mnogo redkejše. Najpogosteje so vtrebuhu poškodovani parenhimski organi. Zaključki. Pomembno je zgodnje diagnosticiranje poškodb organov v trebušni votlini. Pri tem je potrebno polegnatančnega kliničnega pregleda poškodovanca uporabiti vse najprimernejše diagnostične metode. Pri odločitvi za najprimernejšo vrsto zdravljenja je potrebno upoštevati splošno stanje poškodovanca, izkušenost kirurga in splošnerazmere, v katerih se poškodovanec nahaja.
Keywords: Abdominal Injuries; Črevo debelo; Črevo tanko; Diagnosis; Duodenum; Dvanajstnik; Injuries; Intestine, Large; Intestine, Small; Jetra; Liver; Pancreas; Rane nepenetrantne; Rane penetrantne; Splenectomy; Splenektomija; Splenic Rupture; Surgery; Therapy; Trebuh, poškodbe; Trebušna slinavka; Vranica, ruptura; Wounds, Nonpenetrating; Wounds, Penetrating