Katarakta pri steklopihalcih - Prelesnik, Uroš (Zdravstveno varstvo, 2004)
Izhodišča. Pri delavcih v steklarski industriji, ki delajo pri odprtih pečeh, ter pri steklopihalcih se v precejšnjem odstotku pojavlja katarakta. Mnenja o izpostavljenosti so zelo različna. Zato smo v naši ambulanti pregledali 47 steklopihalcev, zaposlenih v Steklarni Hrastnik, ki so imeli 20 let ali več delovne dobe pri tem delu. Analiza je bila narejena v sodelovanju z vodstvom podjetja, ki jih je zanimalo, ali pri steklopihalcih obstaja večje tveganje zanastanek očesnih bolezni. Metode. V obdobju od januarja do junija leta 2002smo v naši ambulanti pregledali skupino steklopihalcev ter rezultate njihovih preiskav primerjali s kontrolno populacijo. Kontrolna populacija so bili prvih 150 oseb podobne starosti kot analizirana skupina, ki so prišli v našo ambulanto v omenjenem obdobju. Pri pregledu smo jim naredili očesni pregled, ki je vseboval: vidno ostrino brez korekcije in z njo, pregled na špranjski svetilki, meritev očesnega tlaka, pregled očesnega ozadja ter pregled vidnega polja. Ugotavljali smo tudi, ali so levičarji ali desničarji. Rezultati. V naši raziskavi smo ugotovili pogostejše pojavljanje katarakte in izpade v vidnem polju pri steklopihalcih v primerjavi s kontrolnoskupino. Pri analiziranju očesnega pritiska nismo opazili razlik med obema preiskovanima skupinama. Zaključek. Z raziskavo smo potrdili domnevo, da je za nastanek katarakte delo steklopihalca bolj tvegano od ostale populacije. Zaradi infrardečega sevanja pride do sprememb v leči hitreje in vvečjem številu. Zožitve vidnega polja bi hipotetično bile lahko prav tako posledica sevanja.
Keywords: oftalmologija; poklicne bolezni; siva mrena; steklopihalci