Pomen veljavnosti senzorjev v praksi - Verdel, Nina (Šport (Ljubljana), 2021)
Spremljanje temperature telesnega jedra (Tc) med treningi in tekmovanji, zlasti v vročem okolju, lahko pomaga izboljšati športnikovo zmogljivost in zmanjšati tveganje za vročinsko kap. Zato bi bil neinvazivni senzor, ki omogoča zanesljivo spremljanje Tc, zelo koristen pripomoček za športnike in trenerje. Eden takih neinvazivnih senzorjev je pred nedavnim prišel na trg (CORE, greenTEG, Rümlang, Švica), proizvajalec pa ni izvedel neodvisne validacijske študije naprave. V tem prispevku bodo predstavljeni rezultati prve validacijske študije senzorja CORE. Prva glavna ugotovitev je bila, da je zanesljivost senzorja CORE sprejemljiva. Pri testiranju veljavnosti se temperatura, ki jo je pokazal senzor CORE, ni dobro ujemala z rektalno temperaturo, saj se je približno 50 % vseh meritev razlikovalo za več kot vnaprej določenih 0,3 °C. Končna ugotovitev je, da pridobljeni rezultati ne potrjujejo trditve proizvajalca, da je senzor CORE veljaven senzor za merjenje telesne temperature jedra.
Keywords: athletes; core body temperature; CORE sensor; cycling; kolesarjenje; rectal temperature; rektalna temperatura; reliability; senzor CORE; sport; šport; športniki; telesna temperatura jedra; zanesljivost