Tolerance and cooperation in the religious life of a Roman-catholic community - Uhrin, Michal (Svetovi (Ljubljana), 2024)
Cilj članka je razkriti specifične vidike verskega življenja v rimskokatoliški lokalni skupnosti iz okrožja Brno - podeželje. S tem namenom je v eni od župnij potekalo enoletno terensko delo, ki se je začelo 30.novembra 2022. Zbiranje podatkov je v glavnem temeljilo na opazovanju z udeležbo in delno strukturiranih intervjujih z desetimi udeleženci (tri ženske in sedem moških; povprečna starost 36,7 leta). V raziskovalni vzorec so bili namerno vključeni tako tam rojeni kot priseljeni prebivalci različnih poklicev. Vsebinska analiza delno strukturiranih intervjujev je bila opravljena s spletnim orodjem Atlas.ti. Pokazala je, da sta strpnost in sodelovanje med najpomembnejšimi temami, o katerih so govorili udeleženci, ter da imata izjemno pomembno vlogo v njihovem verskem življenju.
Keywords: Brno; cooperation; Czech Republic; Češka; local communities; lokalne skupnosti; religija; religion; social cohesion; socialna kohezija; sodelovanje; strpnost; tolerance