Effect of creep strain on creep rate in the temperature range 550-640 °C - Žužek, Borut (Materiali in tehnologije, 2014)
Hitrost lezenja je bila eksperimentalno določena in izračunana za jeklo, odporno proti lezenju, z visoko vsebnostjo kroma pri vzorcih, ki so bili kaljeni in popuščani 2 h oz. 400 h pri 800 °C. Stourni preizkusi lezenja in žarjenja so bili izvršeni pri 550 °C do 640 °C. Razlika v hitrosti lezenja zaradi raztapljanja oziroma rasti izločkov je bila neodvisna od temperature, medtem ko je razlika med eksperimentalno in izračunano hitrostjo lezenja večja pri višji temperaturi. Rezultati meritev in izračunov kažejo, da je povečanje hitrosti lezenja povezano z večjo hitrostjo plezanja vrzeli, ki je vzporedno s povečanjem hitrosti difuzije železa v feritu.
Keywords: creep-resistant steel; jeklo; lezenje; particles; coarsening; izločki; dissolution; rast; raztapljanje; creep rates; hitrost lezenja; temperature effect; vpliv temperature