Tacit v historiografski in politični literaturi humanizma in renesanse - Weiss, Sonja (Keria (Ljubljana), 2001)
Pojav, ki je znan pod imenom tacitizem, je utrdil Tacitovo avtoriteto na področju politike, ki je bila tedaj pod močnim vplivom Machiavellijevega Vladarja. Protireformacija, ki je bila Machiavelliju vse prej kot naklonjena, ga je na podlagi podobnosti med obema protagonistoma (Cesare Borgia in Tiberij) nadomestila s Tacitom in zgradila na njem svoj raison d'état.
Keywords: humanizem; Machiavelli, Niccolo; politika; renesansa; tacitizem; Tacitus, Publius Cornelius; zgodovinopisje