Knowledge on political participation among basic school pupils - Banjac, Marinko (Šolsko polje, 2019)
Državljanska vzgoja je v času, ko je nezainteresiranost mladih za politiko stalen problem, pomemben okvir političnega opismenjevanja in spodbujanja politične participacije. Članek naslavlja položaj politične participacije v okviru državljanske vzgoje v slovenskem izobraževalnem sistemu in v okviru predmeta Domovinska in državljanska kultura in etika. V ta namen kritično reflektira različne teoretične prispevke k razumevanju vloge državljanske vzgoje (zlasti v okviru formalnega izobraževanja) pri zagotavljanju politične pismenosti in znanja učencev o politični participaciji. V prispevku je predstavljeno tudi umeščanje državljanske vzgoje v slovenskem formalnem izobraževalnem sistemu in kako je politična participacija obravnavana ter predstavljena v relevantnih dokumentih, kot je Bela knjiga o šolstvu v Republiki Sloveniji. Ena od ugotovitev je, da Bela knjiga ne izraža le potrebe po strateški vključitvi politične participacije kot teme v izobraževanje nasploh, ampak tudi opredeljuje politično pismenost študentov kot cilj za spreminjanje v slovenski družbi razširjene negativne podobe političnega. Prispevek prav tako analizira znanje slovenskih osnovnošolcev devetega razreda o politični participaciji. V ta namen motri dosežke učencev (n=3849) pri izbranih vprašanjih iz Nacionalnega preverjanja znanja (NPZ) iz predmeta o Domovinski in državljanski kulturi in etiki. NPZ je poseben postopek preverjanja znanja v okviru slovenskega formalnega izobraževalnega sistema, v katerem vsi učenci (6. in 9. razreda) v državi v istem dnevu pod enakimi pogoji opravljajo iste preizkuse. Dosežki učencev (n=3849) pri vprašanjih, ki so preverjala znanje glede tematike politične participacije, kažejo, da zelo dobro poznajo temeljna pravila in norme demokratične participacije, vendar izkazujejo slabše pozna-vanje učinkov sodelovanja na volitvah. Rezultati kažejo tudi, da le delno poznajo oziroma znajo razložiti nekonvencionalne oblike politične participacije, vendar hkrati izkazujejo sposobnost načrtovanja procesa demokratičnega odločanja v skupini, kot je šolski razred.
Keywords: basic shool; citizenship education; državljanska vzgoja; education; nacionalno preverjanje znanja; national assessment of knowledge; osnovna šola; political participation; politična participacija; Šolsko polje; The School field; vzgoja in izobraževanje