The influence of relationship marketing components on export performance - Makovec Brenčič, Maja (Naše gospodarstvo, 2008)
V članku avtorji predstavljajo Styles-Amblerjev model (2000), ki obravnava sestavine trženja na podlagi odnosov in njihov vpliv na izvozno uspešnost mednarodno delujočih podjetij. Model je bil originalno preverjen na trgu Velike Britanije in Avstralije. Pričujoči članek model nadgrajuje in ga preverja na slovenskem trgu na vzorcu mednarodno delujočih podjetij. Rezultati raziskave kažejo, da večina sestavin trženja na podlagi odnosov (sodelovanje, poznavanje trga, zaupanje, zavezanost) pozitivno vpliva na izvozno uspešnost. Kjub temu pa se v primerjavi z izbranimi razvitimi trgi z vidika slovenskega trga kot tranzicijskega primera kažejo nekatere zanimive različnosti.
Keywords: marketing; trženje; mednarodni marketing; tržni odnosi; izvoz; poslovna uspešnost