Funkcije anestezijskega dihalnega balona v dihalnem sistemu - Križmarić, Miljenko (Zdravniški vestnik, 2017)
V članku predstavljamo različne funkcije anestezijskega dihalnega balona v dihalnem sistemu. Osrednji namen prispevka je razložiti dokaj zapleteno interakcijo med dihalnim balonom in dotokom svežih plinov med mehaničnim predihavanjem. Anestezijski dihalni balon je podajni zbiralnik plinov in predstavlja ključno komponento v večini dihalnih sistemov. Balon omogoča ročno predihavanje in je vizualni ter taktilni monitor spontanega dihanja. Balon je pri uporabi mehaničnega predihavanja izključen iz tradicionalnega dihalnega sistema. V takem primeru opazimo neujemanje med nastavljeno in dejansko vrednostjo enkratnega volumna. Na nekaterih anestezijskih delovnih postajah, kot je Dräger Primus, pa balon med mehaničnim predihavanjem služi kot zbiralnik dihalnih anestezijskih plinov in sodi v sestavni del dihalnega sistema. Med mehaničnim predihavanjem plini pri vdihu zaradi zaprte zaklopke razdruževanja svežih plinov tečejo iz dovoda svežih plinov v balon. Varna splošna anestezija zahteva razumevanje tehnoloških novosti v zapletenih napravah, ki jih pri tem uporabljamo.
Keywords: anestezijski dihalni balon; anestezijski dihalni sistemi; anesthesia breathing systems; anesthesia reservoir bag; circle anesthesia breathing systems; fresh gas decoupling; krožni anestezijski dihalni sistemi; razdruževanje svežih plinov