The role of stereotyping in a culturally diverse international business environment - Korez-Vide, Romana (Teorija in praksa, 2016)
V vse bolj globaliziranem svetu in polarizaciji ekonomskih, političnih, družbenih in kulturnih sil se menedžerji soočajo z mnogimi izzivi v procesu internacionalizacije svojih podjetij. V članku predstavljamo konceptualni model oblikovanja čezmejne strategije podjetja in obravnavamo vlogo stereotipiziranja v tem procesu. Model prikazuje ključne povezave med vplivi zunanjih izzivov podjetij, še posebej kulturne razdalje, in zaznavami psihične razdalje pri menedžerjih, stereotipiziranjem in možnostmi za učinkovitejšo uskladitev njihovih procesov interakcij s temi izzivi. Članek obravnava razloge in načine vplivanja stereotipov na stališča in oblike vedenja menedžerjev ter njihovo posledično sprejemanje odločitev v večkulturnem poslovnem okolju. Nakaže nujno potrebno znanje, veščine, osebnostne značilnosti in tudi načine učenja menedžerjev za povečanje ravni učinkovitosti njihovih interakcij v medkulturnem okolju.
Keywords: Intercultural relations; International business; Managerji; Managers; Medkulturni odnosi; Mednarodno poslovanje; poslovno okolje; Stereotipi; Stereotypes