Domače stvari. (Kaj se mora storiti, da krompir ne gnije? V ta namen priporočajo mnogo živo ali neogašeno apno. Kedar se krompir spravlja v shrambo, se mora v sredo nakupčenega krompirja ali na tla, ali na površje kupa ali na vse tri strani, dati živega apna, ktero čini da ostane krompir sub in zdrav. Skušnje so potrdile, da je na ta način z apnom obložen krompir ostal celo zdrav, med tem ko je one iste vrste krompir in na onem istem mestu in v oni isti shrambi celo zgnjil. Krompir se vendar ne sme tikati apna, zato se ravna takole: Živega apna kosi kakor pest debeli, «e morajo zaviti ali y slamo, ali v seno itd.; ali pa se denejo v koš ali v žakelj. Ko se krompir porabi, se z apnom labko gnoji polje. Kdor zato hoče rabiti apno za gnoj, čini modro, če si ga že v jeseni spravi, po zimi rabi za krompir, poletu pa za polje ko gioj- nFrdrf. Blt." Meso od Sivadi, da je prav okusno za jed. — Francoski kuharji trdijo, da je meso od živadi mnogo bolj okusno, ako se ji, predno ko se zakolje vlije nekoliko oceta v odprta usta, tako da ga mora nekoliko pogoltnoti, kedar še ji kljun zapre. Še le za V4 ali '/2 ure kesneje ovega napajanja se mora žival zaklati. Grozdje dolgo črstvo ohranis, ako ga nadevaš v sod med dobro osnažene pšenične otrobi ali proso in sod dobro zadelab. J. Ž. Kako se kužne bolezni od živine odvrnejo. Kužne bolezni se naj bolj od živine odvračajo, ako goveda in konji v jednem hlevu bivajo, in se živina po letu večkrat na pasnikib prevetri. Svinje v kravskih hlevih iuieti je prav napčno. J. Z.