Influence of microwave heating in wood preservation on traditional surface coatings - Klinc, Martin (Acta silvae et ligni, 2017)
Mikrovalovi so zelo učinkoviti pri zatiranju lesnih škodljivcev. Lahko pa povišane temperature pomenijo tveganje za nastanek poškodb površinskih premazov, uporabljenih na kulturnozgodovinskih predmetih. Zato smo spremembe spremljali na vzorcih originalnih premazov, odvzetih s kulturnozgodovinskih predmetov, ter na novo pripravljenih premazih. Ocenili smo vizualne, mehanske in kemične spremembe premazov, izpostavljenih mikrovalovom (750W, 2,4 GHz) pri 60 °C ali 80 °C za 10 min. Stari premazi in novi, a le tisti na vodni osnovi, so se izkazali odpornejši proti povišanim temperaturam in poškodb pri 80 °C nismo opazili. Poškodbe v obliki mehurjenja so nastajale pri slojih nove oljne barve in naravnih smol, kot posledica premalo utrjenega filma. Temperatura nad 80 °C lahko povzroči taljenje smole v lesu iglavcev in tako prodiranje na površino vzorca pod premaz, medtem ko so temperature do 60 °C povsem neškodljive. Mehanskih in kemičnih sprememb premazov, izpostavljenih mikrovalovom, raziskave niso pokazale, sta pa se minimalno spremenila barva in sijaj.
Keywords: kulturnozgodovinski predmeti; wood; wood coatings; les; wood protection; premazi; zaščita lesa; microwaves; mikrovalovi; heating; segrevanje