Stališča izvajalcev nujne medicinske pomoči o uporabnosti triažnega kartona - Sedej, Tilen (Obzornik zdravstvene nege, 2014)
Uvod: Kategorizirane udeležence (paciente) množične nesreče je treba označiti, da bodo njihove prioritete prepoznali ostali udeleženci v verigi reševanja. Cilj raziskave je bil proučiti uporabnost triažnega kartona, ki je pri množičnih nesrečah v Republiki Sloveniji predpisan s Pravilnikom o službi nujne medicinske pomoči. Metode: Podatki so bili zbrani s pomočjo strukturiranega vprašalnika. V raziskavo je bilo zajetih sedem enot nujne medicinske pomoči na primarni ravni zdravstvene dejavnosti (Gorenjska regija). Med zaposlene v nujni medicinski pomoči je bilo razdeljenih 136 vprašalnikov, pravilno izpolnjenih je bilo 94. Podatki so bili obdelani z opisno in bivariatno statistiko. Rezultati: Raziskava je pokazala, da anketiranci niso prepričani v svojo usposobljenost za uporabo predpisanega triažnega kartona (x = 3,26) ter da triažni karton ni popolnoma neuporaben triažni pripomoček, a ima pomanjkljivosti (x = 3,43). Anketiranci menijo, da bi triažni karton moral imeti možnost označevanja po barvi triažne kategorije (x = 4,00) ter možnost spreminjanja kategorije pacienta, če se le-ta med obravnavo spremeni (x = 3,99). Glede na čas delovanja anketirancev na področju nujne medicinske pomoči se razlikujejo njihova mnenja o potrebnosti triažnih kartonov (p = 0,05) ter usposobljenosti za izvajanje in dokumentiranje triaže (p = 0,04). Anketiranci z daljšo delovno dobo so izrazili statistično značilno večje strinjanje z obema trditvama. Diskusija in zaključek: V prihodnosti bo treba izboljšati raven usposobljenosti izvajalcev nujne medicinske pomoči za uporabo predpisanega triažnega kartona. V Sloveniji potrebujemo vrsto triažnega kartona, ki bo zadostovala trenutnim smernicam posredovanja ob množičnih nesrečah. Raziskava pokaže smiselnost nadaljnjega raziskovanja tega področja.
Keywords: emergency medical service; izredne razmere; major incidents; mass casualty incident; množične nesreče; nujna medicinska pomoč; triage; triaža