Upravljanje znanja, delavski sindikati in skupna posvetovalna telesa v primerjalni analizi - Štebe, Janez (Teorija in praksa, 2006)
Analiza se osredotoča na upravljanje znanja v organizacijah. Začetek naše analize je vezan na življenjski krogotok znanja, ki se pojavlja v organizacijah (knowledge life cycle ali KLC). Proces oblikovanja znanja se pojavlja kot družbeni proces, v katerega smo vpleteni in zato lahko z njim upravljamo. Še posebej se osredotočamo na organizacijsko infrastrukturo, ki omogoča širjenje znanja, strategij upravljanja s človeškimi viri (v nadaljevanju UČV - upravljanje s človeškimi viri) in politike v organizaciji, ki pospešujejo vse te procese, predvsem pa na samo oblikovanje tega procesa in upravljanje z njim. Raziskali smo tudi vlogo delavskih sindikatov in drugih odborov pri tem vprašanju. Rezultati analize kažejo, kako se strategije upravljanja znanja oblikujejo v organizacijah in kako so prisotne v različnih institucionalnih kontekstih. V raziskavo je bilo vključenih šest držav - Velika Britanija, Nemčija, Švedska, Nizozemska, Češka, Slovenija - in 2357 organizacij. Analiza je pokazala, da obstaja več različnih strategij za upravljanje z znanjem. Govorimo lahko o anglosaškem, skandinavskem in renskem načinu upravljanja znanja, kjer se strategije razlikujejo glede na elemente in stopnje uspeha.
Keywords: Knowledge management; Upravljanje znanja; Organizacije; Organizations; Sindikati; Trade unions; Human resource management; Upravljanje s človeškimi viri; podjetje; corporation; management; upravljanje; človeški viri; strategija