Kant, the press, and the public use of reason - Donald, James (Javnost (Ljubljana), 2003)
Ali je smiselno strukturirati kritično razpravo o medijih okrog normativnega ideala javnosti? Članek navaja nekaj potencialnih problemov z analizo Kantovega pojmovanja javne rabe uma, kot je bilo predvsem artikulirano v njegovem članku "Odgovor na vprašanje: Kaj je razsvetljenstvo?" (1784). Kantovo ugotavljanje navdušenja nemške časopise beroče javnosti nad francosko revolucijo ne vpeljuje le etične razsežnosti v politično presojo, ampak tudi strategije medijske kritike. Meje "javnosti" kot optike, skozi katero je treba soditi družbene funkcije medijev, so obravnavane v luči Kierkegaardove fenomenologije in nedavne Hunterjeve aktualizacije civilne filozofije Pufendorfa in Thomasiusa.
Keywords: Kant, Immanuel, 1724-1804; družbeno vedenje; javno mnenje; mass media; množični mediji; časniki; časopisi; razsvetljenstvo; Age of Enlightenment; svoboda; democracy; demokracija