Development of the computer programs CORD and DMR in ZEL-EN PE GEN Energija - a status review - Stanojević, Mladen (JET on-line, 2014)
Predstavljen je pregled načrtovanih dejavnosti in doseženih rezultatov v ZEL-EN-ovih projektih na področju reaktorske fizike CORD in DMR. V projektu CORD bo razvita nova računalniška programska oprema za numerično modeliranje reaktorske sredice v tlačnovodnih jedrskih reaktorjih. Prva naloga v tem projektu je bila posodobitev knjižnice jedrskih podatkov programa WIMS-D z jedrskimi podatki iz knjižnice ENDF/B-VII.1. Na kratko so predstavljeni izvedeni postopki in rezultati referenčnih testnih izračunov s programom WIMS-D, ki so uporabljali knjižnice jedrskih podatkov posodobljene s podatki iz knjižnic ENDF/B-VII.0 in ENDF/B-VII.1. V projektu DMR bo razvit novi digitalni merilnik reaktivnosti za merjenje časovne odvisnosti reaktivnosti v reaktorski sredici. Programska oprema novega DMR bo delovala na sodobnih računalniških sistemih z operacijskim sistemom MS Windows in bo kompatibilna ssodobno elektronsko merilno opremo. Testi beta verzije programske opreme novega DMR, predstavljeni v tem prispevku, so pokazali dobro ujemanje rezultatov za izmerjeno reaktivnost z rezultati pridobljenimi s programsko opremo starega DMR, ki deluje na MS-DOS-u in velja za referenčno orodje.
Keywords: CORD; digital reactivity meter; DMR; lattice code; nuclear data library; nuclear reactor core design; programska oprema; računalniški programi; reactivity; reaktorska fizika