Application of powder metallurgy in the processing of aluminium scraps with high-iron contents - Vojtěch, Dalibor (Materiali in tehnologije, 2012)
Zlitini Al-14Si-8Fe in Al-22Si-8Fe-1Cr (w/%) sta bili pripravljeni s centrifugalno atomizacijo in hladnim enoosnim stiskanjem s tlakom 6 GPa. Izdelane zlitine so bile brez por z dobrim stikom med delci. Zlitini sta imeli zelo fino mikrostrukturo, ki je vsebovala primarne alfa(Al)-dendrite, Si-evtektik in fazo beta-Al5FeSi. Trdota zlitine Al-14Si-8Fe je bila (170 10) HV5 in (185 16) HV5 zlitine Al-22Si-8Fe-1Cr. Tlačna trdnost zlitin je bila 670 MPa oziroma 720 MPa. Presenetljivo sta imeli obe zlitini tudi odlično plastičnost zaradi rafinirane strukture. Zlitini smo žarili 100 h pri 300-400 °C, da bi ugotovili njuno termično stabilnost. Ugotovili smo, da je termična stabilnost izdelanih P/M-zlitin Al-14Si-8Fe in Al-22Si-8Fe-1Cr superiorna v primerjavi z ventilsko litino Al-12Si-1Cu-1Mg-1Ni.
Keywords: aluminij; aluminium; aluminum; metalurgija prahov; powder metallurgy; solidification; strjevanje; železo; iron