Motnje čutilnih in prepoznavnih sposobnosti pri otrocih in njihov pomen v razvoju otroka - Groleger, Katja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2012)
Prispevek povzema dejstva o razvoju senzoričnih sistemov, pomenu kritičnega obdobja za razvoj zaznavanja, o razvoju usmerjene pozornosti in procesiranja dražljajev. Procesi zaznavanja so zelo zapleteni in se pri otroku razvijajo postopno, pod vplivom različnih dejavnikov, vključno z vplivi genov in okolja. Posledica motenj zaznavanja so motnje funkcioniranja na različnih področjih, od razvoja gibanja, govora in sposobnosti sporazumevanja do vedenja in čustvovanja. Kaže, da obogateno okolje omogoča bolj uspešen razvoj zaznavanja, kar je osnova za terapevtske programe, s katerimi želimo zmanjšati težave na področju zaznavanja in izboljšati funkcioniranje otrok.
Keywords: Child; development; motnje občutenja; otroci; percepcija; Perception; razvoj; sensory dysfunction; zaznavanje