Mostovi med jatami galaksij - Čeplak Mencin, Fedja (Matrika, 2021)
Na koncu 20. stoletja so znanstveniki ugotovili, da je v lokalnem vesolju moč opaziti skoraj polovico manj barionov kot v zgodnjem vesolju. S pomočjo simulacij večjih območij vesolja so dognali, da se je v preteklosti večina barionov nahajala v temperaturnem območju < 10?$^5$? K. V sedanjosti jih je ?$\sim$? 40 % v obliki filamentov toplo-vročega plina s temperaturami 10?$^5$?-10?$^7$? K, ogromnih struktur, ki povezujejo jate galaksij. Tak plin je precej redek, zato ga je preko absorpcijskega oziroma emisijskega spektra težko zaznati. Ena redkih možnosti za zaznavo so posebni sistemi, kot so krajši filamenti (mostovi) med dvema bližnjima jatama galaksij.
Keywords: cosmology; galaxy clusters; intergalactic matter; jate galaksij; kozmologija; medgalaktična snov; Universe; vesolje