Use of preneoplastic lesions in colon and liver in experimental oncology - Ehrlich, Veronika A. (Radiology and oncology (Ljubljana), 2004)
Izhodišča. Stranski učinki zdravljenja z radioterapijo (RT) pogosto povzročajopsihofizično obremenjenost pri bolnikih z rakom. Le-ta se kaže v obliki anksioznosti, težav v prilagajanju in depresiji ter se lahko v primeru neustreznega pristopa sprevrže v resne psihiatrične razpoloženjske motnje in vdoločenih primerih celo v samomor. Mnoge študije so pokazale, da se naštete oblike psihofizične obremenjenosti pojavljajo pri približno polovici vseh onkoloških bolnikov. V tej populaciji so določene skupine bolnikov, ki so še posebej ranljive. Med njimi so bolniki, ki se zdravijo z RT in potrebujejo posebno pozornost. V članku je predstavljena široka paleta psihosocialnih intervencij in nekaterih metod, ki so namenjene uporabi v psihoonkološki praksi. Zaključki. Kot je navedeno v številnih objavah, bi prvi korak intervencije moral predstavljati učinkovit presejalni postopek. V ta namen bi bilo potrebno razvijati (računalniško podprte) presejalne programe. Potrebne bi bile tudi sistematične raziskave tradicionalnih, netradicionalnih in komplementarnih intervencijskih strategij pri obravnavi bolnikov z rakom, ki doživljajo psihofizične obremenitve. Le z zanesljivimi empiričnimi rezultati bi namreč lahko dobili vpogled v učinkovitost različnih pristopov.
Keywords: Barbiturates; Barbiturati; Bolezen, živalski modeli; Carcinogens; Chemically Induced; Colonic Neoplasms; debelo črevo; Debelo črevo, novotvorbe; Disease Models, Animal; Genetics; jetra; Jetra, novotvorbe eksperimentalne; Karcinogeni; Liver Neoplasms, Experimental; Mutacija; Mutation; Nitrosamines; Nitrozamini; novotvorbe; onkologija; Physiopathology; Precancerous Conditions; Prekanceroze; tumor