Značilnosti razmnoževanja kumulusnih celic dominantnega folikla v in vitro pogojih - Čižek-Sajko, Mojca (Zdravniški vestnik, 2002)
Izhodišča. Proučevali smo sposobnost razmnoževanja kumulusnih celic dominantnega folikla v in vitro pogojih pri naravnih ciklih zunajtelesne oploditve. Zanimalo nas je, ali se obnašanje kumulusnih celic v kulturi odslikava tudi v oploditveni sposobnosti jajčne celice in v kakovosti zarodka. Metode. Pri 69 preiskovankah smo v postopku zunajtelesne oploditve s punkcijo folikla dobili kompleks jajčna celica - kumulus. Dan po punkciji smo ocenili obliko kumulusnih celic in oploditev. Po treh dneh kultiviranja smo ocenili razmnoževanje kumulusnih celic in na dan prenosa zarodka, to je tretji dan po punkciji, ovrednotili tudi kakovost zarodka. Rezultati. Spreminjuanje oblike kumulusnih celic iz kroglaste v zvezdasto smo po enem dnevu kultiviranja opazili pri 87,0% vzorcev celic, pri 5,8% vzorcev so se celice pritrdile na podlago, vendar so ohranile kroglasto obliko, pri 7,2% vzorcev pa so kumulusne celice ostale v suspenziji. Po treh dneh kultiviranja so se kumulusne celice dobro razmnoževale pri 65,2% vzorcev, pri 34,8% vzorcev pa je bilo razmnoževanje le neznatno oziroma ga ni bilo. Primerjava spreminjanja oblike kumulusnih celic po enem dnevu kultiviranja in razmnoževanja, ocenjenega po treh dneh kultiviranja, je pokazala njuno medsebojno povezanost. Nismo našli povezanosti med sposobnostjo razmnoževanja kumulusnih celic na oploditveno sposobnost jajčne celice, lahko pa smo potrdili odvisnost med sposobnostjo razmnoževanja kumulusnih celic in morfologijo zarodka. Zaključki. Kumulusne celice v in vitro pogojih izražajo različno sposobnost spreminjanja oblike in različno sposobnost razmnoževanja. Na podlagi vzorca razmnoževanja kumulusnih celic lahko sklepamo na kakovost zarodka, ne pa tudi na oploditveno sposobnost jajčne celice.
Keywords: Celična kultura; Cell culture; Embryo; Fertilization in vitro; fiziologija; humana reprodukcija; in vitro fertilization; jajčna celica; Jajčnik, folikel; Oploditev in vitro; Ovarian follicle; Zarodek; zunajtelesna oploditev