Apuntes teóricos para un estudio macrosintáctico de la interrogación ecoica en el discurso digital - Aldama Pando, Isamary (Verba hispanica, 2025)
Pričujoča študija ponuja teoretični okvir za analizo t. i. odmevnih vprašalnih stavkov, pojava, ki je v hispanističnem jezikoslovju še razmeroma slabo raziskan. Cilj raziskave je oblikovati konceptualno in metodološko podlago, ki bo omogočala natančnejši opis diskurzivnih vlog in vrednosti odmevne vprašal-nosti v elektronsko posredovanih komunikacijskih okoljih. Raziskava sledi modelu makroskladenjske analize Fuentes Rodríguez (2017, 2019, 2024) in temelji na kvalitativni metodologiji, zasnovani na kritičnem pregledu specializirane bibliografije ter na preliminarni analizi korpusa besedil z digitalnih platform WhatsApp, Facebook, Instagram in Twitter, kot so zajeta v korpusu MEsA.
Keywords: digital discourse; digitalni diskurz; discursive relations; discurso digital; diskurzivna razmerja; echo questions; interrogación ecoica; macrosintaxis; macrosyntax; makroskladnja; odmevni vprašalni stavki; relaciones discursivas; sintaxis; skladnja; syntax