Mnenje slovenskih kirurgov o uporabi štiritočkovnih ortoz za koleno pri poškodbah križnih vezi - Macura, Marko (Rehabilitacija (Ljubljana), 2019)
Izhodišče: Poškodba oz. pretrganje sprednje križne vezi (SKV) je pogosta poškodba pri športu, ki postaja z modernim načinom življenja vedno pogostejša. SKV stabilizira koleno pri postero-anteriornem premiku golenice glede na stegnenico in poleg tega preprečuje čezmerno rotacijo golenice glede na stegnenico. Koleno lahko stabiliziramo s kirurško rekonstrukcijo SKV ali z uporabo štiritočkovne ortoze (4TO). Možna je tudi uporaba 4TO za zaščito presadka SKV po operaciji, vendar jasnih znanstvenih podatkov o smiselnosti te uporabe ni. Metode: Z mini anketo med slovenskimi kirurgi, ki se ukvarjajo z zdravljenjem poškodovanih kolenskih vezi, smo želeli pridobiti njihovo mnenje o uporabi 4TO pri poškodbah SKV tako pred operacijo kot namesto operacije ali po njej. Rezultati: Vprašanje je bilo postavljeno 25 slovenskim kirurgom, ki se ukvarjajo z zdravljenjem ruptur sprednje križne vezi. Na dopis je odgovorilo 23 kirurgov. Samo eden med njimi občasno pacientom svetuje 4TO, če ima občutek, da se po operaciji SKV ne bodo držali navodil. Pri večsmerni nestabilnosti vsi uporabljamo 4TO. Zaključek: Slovenski kirurgi predpišemo 4TO vedno pri poškodbah več kolenskih vezi, tako pred operacijo kot po njej. Pri izolirani poškodbi sprednje križne vezi jo uporabljamo pri nekirurškem zdravljenju, če stabilizacija kolena kljub ustrezni rehabilitaciji ni možna. Po kirurški rekonstrukciji SKV je za zaščito presadka praviloma ne uporabljamo.
Keywords: anterior cruciate ligament; four-point brace; knee instability; nestabilnost kolena; Orthotic Devices; postoperative knee protection; sprednja križna vez; štiritočkovna opornica; zaščita kolena po operaciji