Shortcomings and limitations of identity politics and intersectionality in Sandra Cisneros's The house on Mango Street - Burcar, Lilijana (Acta neophilologica, 2018)
Članek temelji na sistemski kritiki politike identitet in intersekcionalnosti, ki danes podčrtujeta zahodno etablirano literarno teorijo in anglo-saksonsko literarno produkcijo. To kritiko uvaja skozi prizmo zapostavljenih in spregledanih kritičnih intervencij, ki so plod materialistične (literarne) sistemske teorije z zahodno marksističnimi feministkami na njenem čelu. Ta spoznanja članek aplicira na literarno analizo Hiše v ulici mangov Sandre Cisneros, izpostavljajoč pasti identitetnih politik in intersekcionalnosti, v katere je ujet roman, in iz česar izhaja, da se znotraj trikotnika rase, spola in razreda, zavedanje slednjega vse bolj briše do točke njegove odstranitve.
Keywords: American literature; ameriška književnost; Cisneros, Sandra; class; gender; identitetne politike; identity; intersectionality; intersekcionalnost; politics; race; rasnost; razred; spol