Electrochemotherapy with cisplatin of breast cancer tumor modules in a male patient - Reberšek, Martina (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Izvleček. Avtorji so zdravili kožne metastaze pri bolniku z rakom dojke z elektrokemoterapijo s cisplatinom. Elektrokemoterapija je zdravljenje s kemoterapijo, ki ji sledi lokalna aplikacija električnih pulzov na tumorske lezije; električni pulzi povečajo vnos kemoterapevtika v celice. Prikaz primera. Avtorji so zdravili kožne metastaze raka dojke z intratumorsko aplikacijo cisplatina in 8 električnimi pulzi, ki so jih na vsako kožno metastazo aplicirali 1 minuto po vnosu cisplatina. Pri zdravljenju z elektrokemoterapijo so pri dveh kožnih metastazah dosegli popolni odgovor, pri1 kožni metastazi pa delni odgovor. Pri kožnih metastazah, ki so jih zdravili samo z intratumorsko aplikacijo cispatina, pa so dosegli le delni odgovor. Zaključek. Elektrokemoterapija s cisplatinom je tako kot elektrokemoterapija z bleomicinom učinkovita pri zdravljenju kožnih metastaz raka na dojk.
Keywords: Breast neoplasms, male; Cisplatin; dojke; Drug delivery systems; Drug therapy; Electroporation; rak (medicina); Therapy; zdravljenje