Izdaja serijsko izdelanih ortoz pacientom v lekarnah in specializiranih prodajalnah - Horvat, Josip (Rehabilitacija (Ljubljana), 2012)
Izhodišča: Izdajanje medicinskih pripomočkov (MP) je v Sloveniji urejeno z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Mednje sodijo tudi ortoze, ki so serijsko izdelane, polizdelki ali narejene individualno za vsakega posameznika. Serijsko izdelane ortoze, ki jih po pravilih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zavarovanci lahko dobijo v nekaterih specializiranih prodajalnah in lekarnah, morajo biti pravilno izbrane in prilagojene. Za ustrezno namestitev ortoze je treba poznati anatomijo in materiale, treba pa je tudi vedeti, kakšen je namen uporabe ortoze in kakšna je njena funkcija. Vsa ta znanja si v času šolanja na Zdravstveni fakulteti pridobijo diplomirani inženirji ortotike in protetike, ki so le redko zaposleni v specializiranih prodajalnah in lekarnah. Pri pregledu predpisov s tega področja pa nismo našli nobenega, ki bi dobavitelje MP obvezoval, da morajo zaposliti usposobljene strokovnjake. Namen naše študije je bil ugotoviti, kdo ortoze izdaja v pooblaščenih specializiranih prodajalnah in lekarnah, kakšne rešitve ponudijo in kako pristopijo k reševanju problema. Metode: Štirje inženirji ortotike in protetike smo obiskali nekaj lekarn in specializiranih prodajaln, ki imajo z ZZZS sklenjeno pogodbo o dobavi medicinsko tehničnih pripomočkov. Predstavili smo se kot pacienti ali svojci pacientov in zaposlene intervjuvali z vnaprej pripravljenim vprašalnikom. Rezultati: Obiskali smo 22 poslovalnic. V vseh poslovalnicah so predstavili ortoze, ki po njihovem mnenju ne potrebujejo prilagoditev. V večini od poslovalnic, ki smo jih obiskali, se zaposlenim ne zdi potrebno, da bi protezo prevzela oseba, ki jo bo uporabljala. Le v eni od njih je bil zaposlen diplomirani inženir ortotike in protetike. Zaključek: Ocenjujemo, da izdajanje serijsko izdelanih ortoz v poslovalnicah, ki smo jih obiskali, ne ustreza strokovnim zahtevam.
Keywords: Amputation; knee orthosis; medical device; medicinski pripomočki; orthosis for foot drop; Orthotic devices; ortotski pripomočki; ortoze; Outcome assessment (health care); prefabricated orthosis; Rehabilitation; spinal orthosis