Notranja uporaba vode. Piti 87ežo 7odo, zlaati 87ežo studenčnico, 7 gotovih časih ni za človeka ne 8amo užitek, ampak je tudi 7 njegovem zdravstvenem interesu. Z 7odo, ki jo pijemo, nameraramo instinkti^no nadomeščati ono, ki jo izgublja naše telo pri S7ojem presna^ljanju, želimo pa tudi začasno, to se pra^i, 7ečkrat na dan pona7Ijamo ohlajenje teleaa. Kako 7ažno je za člo7eka uži^anje 7ode, izhaja iz tega, da telo trajno pomanjkanje 7ode še težje prenaša nego pomanjkanje hrane. Pri tem pa se nam sta^i nasproti 7prašanje: Koliko 7ode naj po^prečno pijemo in ob katerein čaau ? Mnenje, da je 7eliko 7ode piti zdra70, je bilo zlasti pred nekaj desetletij 7zrok, da so mnogi Ijudje pili sila 7eliko 7ode. A tudi nasprotno mnenje ima svoje pristaše. Pra^o leži 7 8redi: člo^ek naj na splošno pije, kadar ga žeja. Ker pa po eni strani vežjih množin mrzle 7ode težko preba^imo, po drugi strani pa se želodec s tem pre^eč napenja in se njego^i notranji deli premočno oblade, zato so zmerne množine 7ode kakor 7sakdanja pijača za telo najprikladnejše. Pri člo^eku, ki iz na7ade pije pre^ee 7ode ali pi^a, premočno trpe ledviee, arce in žile, zaradi česar rade obole. Potreba pijače je pri pnsameztiiku različna in je odvisua od letnega časa, temperature, 7odenosti zunanjpga zraka in raHičnih drugib ži^ljpnsfcih pogoje?. Tako čutimo poleti 7eč.jo žejo ia 7eč.jo potrebo po notranjem ohlajenju kakor pozimi. MrzliČavim ,je treba 7sekakor veliko 7ode. Pri 7isoki zunanji temperaturi 7 poletnem času lahko nastopi nevarna solučarica, ako telo ne dobi do^olj 7ode 7as6. Dočim naj zdra^i Ijudje pijejo 7odo 7edno, če 18 mogoče s^ežo, uaj bi take osebe, ki trpe na občutlji^em želodcu, pile vodo rajši temperirano, torej potem, ko je že atala nekaj časa 7 aobi. zato da se ognejo premočnih oblajenj želodca. Mrzla 7oda, ki jo pijemo, pride najpr^o 7 želodec, kjer ostane goto? čas in ohlajajoče užinkuje na s^ojo okolieo; tudi pospešuje izločavanje prPjbavnih soko7 (želodčni sok, čre^esui sok). Večinoma, in sicer precej hitro jo posesajo mnoge 7 želodcu se nahajajoče žile in jo prepel.jpjo 7 krvni krogotok, kjer redči kri in s tem z^išuje mimogrfede kr^ni tlak, to je do izločitve 7ode potom ledvic. Kar se tiče delo^anja čre7, ga uži^anje vode pospešuje, zlasti ako pijemo mrzlo vodo na tešče; tedaj odpira telo in ufinkuje odvajalno. Voda pospešuje nadalje d e 1 0 v a n j e 1 e d 7 i c. Voda, ki smo jo popili 86 pokaže 7 urinu čez eno uro in po kakib treh urab je že 7sa izločena, tako, da s^ telo jako bitro iznebi dobljene 7ode. Večje muožine 7ode (1—2 litra) izločuje pri tem telo primeroma hitreje — kar moremo sicer opazovati tudi, ako pijemo 7eliko pi7a. Obilno uži^anje s^eže 7ode pomirjuje srce in zmanjšuje ste^ilo utripo7, znižuje tudi temperaturo života; tcpla voda pa pogaDJa utrip srca in zmanjšuje krvni tlak. Z ozirom na te fiziološke izkušnje moremo torej posta^iti sledeča pra?ila za uži7anje 7ode: Pri obedu malo (k^ečjemu četrt litra) 7ode piti, je priporočljivo, da se pospešuje t^orbo želodčnega soka in da pri suhi hrani primerno razredči použito jed. — VeSje množine 7ode, torej pol litra in še 7eč pri mizi, t. j. med obedom piti, pa zdravju ne koristi, temveč škoduje. Zlasti ua mastne jedi je slabo piti 7eliko 7ode, ker lahko nastanejo želodčui krči ali neredoosti 7 preba?ljanju. Sele eno ali dve uri po kosilu je zopet prikladno 7zeti 7ase nekaj 7eč 7ode, ker se 8 tem pospešuje poraikanje jedi po črevih in vse prebavljaoje. Zoano je, da dela apetit, ako pijemo med zajtrkom in kosilom par kozaree7 7ode. Na tešče uži^ana 7oda deluje rahlo od7ajalno, zaradi česar je osebam, ki so rade zaprtp, priporočati, naj pijejo 7sako jutro na tešče kozarec 7ode. Tudi čez dan je proti žeji bolje piti 7odo kakor pa ka70, čaj ali alkoholične pijače. A tudi z^ečer pred spaDJem čaša 7ode ne škoduje. Dobro 7pli7anje 7ode je se^eda odvisno tudi od tega, da ima goto^e fizikalične in kemične lastnosti — z eno besedo, da je čista. Dobro je izplaho^ati usta in grgrati mrzlo 7odo zjutraj, ko smo vstali, da se utrdita gr)o in 7rat proti 7netjem, katarom in nabodom. P r 0 f. d r. E i e d e r.