Identifĺkacija bolnikov s pľehľanskĺmi teŤ,ayami - vloga medicinske sestľe Denis Mlakaľ-Mqstnak ín Nada Rotovnik Koąjek Uvod Prehrana od postavitve ďiagnoze dalje pređstavlja pomemben člen v procesu zdravĘenjain zdravstvene nęge bolnika. Različne raziskave zadnjih let so pokazale, da je podhľanjenost bolnikov v bo|nišnicah resęn problem' kl zajema pomembno število hospitaliziranih bolnikov. Rezuĺtati ľaziskav so pokazali, da je pribliŽno 40 % hospitaliziranih bolnikov podhranjenih, in siceľ ne glede na starost ali njihovo obolenje, ob odpustu iz bolnišnice pa celo 70 % bolnikov (Holmes, 2003) . Potęk, odziv in izid zďravljenja ter kakovost bolnikovega ŽivĘenja so zelo odvisni od njegovega prehranskega stanja. Prav tako podhraqjenost bolnikov poveča tveganje za umrljivost, podaljša obdobje hospitalizacije in poveča stroške bolnišničnega zdrav|jenia (Holmes, 1998). Raziskave kaŽejo, da se prehľansko staĺ{e bolnikov med hospitalizacĺjo pogosto poslabša, da so infoľmacije v zvezi s prehľanjevanjem bolnikov zelo redko zabęlęźene in le malo bolnikov je deleŽnih poglobljene prehranske obravnave (Holmes, 1998). Pravica slehernega bolnika je, da bodo v obdobju hospitalizaciie njegove pre- hranske potrebe zagotovlene. Dobra prehranska podpora in oskľba, ki zagotavlja zadovoljevanje bolnikovih prehĺanskih potreb, pomembno vpliva na izid zdravljenja, pomembnega indikatorja kakovosti zdravstvene oskĺbe hospitaliziĺanih bolnikov (Ovesen, 2001). Prav tako obstaja le malo dvomov, da je motiviľano zdravstveno osebje, z osvojenim znanjem o prehrani bo|nikov ze|o pomembno pri preprečevanju in zdravljenju podhľanjenosti bolnikov (Holmes, 1998). Značilnosti bolnišnične podhľanjenosti bolnikov Proteinsko-energijska podhranjenost, ki je znalilna predvsem za hosprtalizfuane bolnike nastopi kadar bolnik s pľehĺano ne zadosti svojim potrebam po be|iako_ vinah in energiji (Dudek, 2000). Denis Mlakaľ-Mastnak, dípl.m.s., spec. klín.diet., mag. Nada Rotavník KĘek, dnmed., spec. aneste4iolog o n ko lo š ki i n štitut Lj u b lj a n a 58 Vzroki za podhranjenost hospitaIiziranih bolnikov so lahko razlićni: premajhno posvečaĺ{e pozornosti zdravstvenega osebja prehrani in prehraqievanju bolnikoĺ bolezen, zdravIjenje, psihološki, kultuľni, čustveni in duhovni dejavniki. Kratkotrajno pomanjkljivo prehranjevanje pri zdravem odraslem človeku z normalno telesno teŽo bistveno ne ogrozi njegovega zdravja. Pri hipermetaboličnem in hiperkataboličnem bolniku paje celo kĺatkotrajno pľehraĺfevanje, ki ne zadosti povečanih potreb po hľanilih in energ[ji, zelo škodłivo (Dudek, 2001). Nezadovoljene hranilne in energijske potrebe vodijo v izgubo puste (funkcionalne) mišične mase in kasneje še v izgubo maščobnih rezeÍv. Fizična moč in zmogljivost bolnikov in zmog||ivost njihovega imunskega sistema se poslabša. Zaradi tega se dokazano poveča število komplikacii in poslabša se delovanje vseh organskih sistemov. Posledice podhranjenosti prav tako povečajo stroške zdravljenja in hospitalizacije, pri podhraqjenih bolnikih je več zapletov bolnišničnega zdravljenja in večji je odstotek ponovnih hospitalizacij (Holmes, 2003). Yloga medĺcinske sestľe pľi pľehľanski podpoľi hospitaliziľanih bolnĺkov Vsaka medicinska sestra je član širšega multidisciplinarnega prehľanskega tima, ki spľemlja pľehĺansko staqie in planiĺa pľehĺansko podpoľo bolnikov med hospitalizacijo (Dhoot, 1996). Dhoot in sodęlavci ( 1996) so v svoji raziskavi ugotavĺjali pozitivne učinke, ki jih ima ustanovitev pĺehĺanskega tima. Njihovi zaključki so zelo optimistični: - prehĺansko presejanje in ocena prehranskega stanja bolnikov se izvede Že ob spľejemu v bolnišnico, kar omogoči identifikacijo bolnikov, pĺi kateľih je pod- hranjenost Že pľisotna, - dnevno poteka sprem|anje prehĺanjevanja, prehranjevalnih potľeb, problemov in prehranskega stanja bolnikov na ľazličnih nivojih, kar omogoča zagotavljanje ciljane prehľanske podpoĺe hospitaliziranih bolnikov, - z multidisciplinarnim timskim pľistopom se zagotovi učinkovita pľehranska podpora za bolnike s prehranskim tveganjem, - izboljša se kakovost zdravstvene oskĺbe hospitaliziĺanih bolnikoĺ - zmanjša se število zapletov med zdravljenjem, kar zmanjša stroške zdravljenja in skrajša leŽalno dobo bolnikov, - ker se upoštevajo individualne potrebe inželje bolnikoĺ je zato ostankov hľane manj, kar se kaŽe v zmanjšanju stroškov prehĺanske oskĺbe bolnikov. S pľojektom Priprava pľograma in foľmalĺrih postopkov za pĺehĺansko oskĺbo in podporo podhĺanjenih bolnikoĺ ki ga je potľdilo Ministrstvo za zdtavje Slovenije, 59 poteka na onkološkęm inštitutu Ljubljana izobraźevanje in usposab[|anje zaposlenih v zdravstveni negi. 30. 11. 2004 smo izvedli prvi - Uvodni tečaj, katerega končni cilj je bil usposobiti skupino zaposlenih v zdravstveni negi, za samostojno izvedbo presečne študije Prehranskega presejanja vseh hospitaliziranih bolnikov na onkološkem inštitutu Ljubljana. ob tem smo oblikovali prehranski tim medicinskih sester, določili njegovo temeljno vlogo in vlogo njegovih članov. Vloga prehranskega tima medicinskih sesteľ je (Best' 2001): 1. osvojitev znanja in veščin prehranske podpore bolnikov zrakom, ter razumevanje njenega pomena. 2. Širjenje zavesti v stroki zdravstvene nege o pomenu dobre prehraqienosti onkoloških bolnikov. 3. lmplementacija in uvajanje pľehranskega presejanja in novih prehranskih smernic na bolnišničnih oddelkih. 4. Sodelovanje pri oblikovanju pĺehĺanskih standardov in protokolov hranjenja. 5. Posredovanje in razreševanje pľehranskih problemov hospitaliziranih bolnikov inteŽav pľi uvajanju prehranske podpoľe. 6. Predlaganje moŽnih ukĺepov za reševaqje problemov v zvezi s prehransko podpoľo bolnikov. 7. Povezovanje članov pľehranskega tima medicinskih sester in širšega prehranskega tima. Model prehĺanske oskĺbe v zdravstveni negi, ki vključuje ustanovitev prehranskega tima v zdľavstveni negi, zagotovi prisotnost članice pľehranskega tima - veznega člena na vsakem bolnišničnem oddelku (Best' 2001). odgovornost vsake medicinske sestre je zagotavljanje ustrezne prehĺanske oskĺbe in podpore hospitaliziĺanih bolnikov (Bond, 1998a). Pomembno je, da se medicinske sestre zavedajo pomena te svoje vloge in da osvojijo znanja in veščine' ki jim bodo omogočile uspešno inajanje pľehĺanske zdravstvene nege. Le ta obsega: - Naročanje hrane in hĺanjenje bolnikov. - Spľemljanje in dokumentiranje količine zaužite hrane in pljače ter spodbujanje bolnika k hranjenju. - Identifikacija bolnikov s teŽavami v zvezi z prehrano in pĺehranjevanjem, ľazreševanje tež'av in evalvacija ukĺepov. - Sodelovaqie z dľugimi člani prehranskega tima pľi ľeševanju bolnikovih tetav v zvezi s prehrano. - Prehranska zdravstvenavzgoja bolnikov in svojcev. 60 Identifikacija bolnikov s pľehľanskĺmi težavami Britansko združenje za enteralno in parenteralno prehľano (BAPEN - British Association foľ Entęral and Parenteral Nutľition) ję oblikovalo prehranske standarde za uporabo pri hospitalizkan1h bolĺikih (McLaren, 1998). V svojih standaľdih predlagajo, da bi morali prehransko stanje oceniti pri vsakem hospitaliziľanem bolniku ob spľejemu v bolnišnico in ga v obdobju hospitalizaci|e ponavljati v časovnih intervalih. Vsak bolnišnični oddelek bi moral imeti navodila, kako naj oceqjuje prehransko stanje bolnikoĺ in negovalna dokumentacija bi morala vključevati oceno prehranskega stanja bolnikov. ocena prehranskega stanja bi morala vk$učevati telesno višino, telesno težo,izgubo tęlesne teŽe, apetilt,teŽaye z žvečenjem in s poŽiĺanjem, kľonično utľujenost in druge dejavnike tvegaqia. Prav tako poudarjajo pomen spremljanja prehranskega stanja bolnikov v obđobju hospitali- zacije s spremljanjem telesnę tęŽę, koľčine zauźite hrane in bilance tekočine. Za meďicinsko sęstro je pomembno, da zna pÍępoznati tveganja za razxoj podhľanjenosti in v načrtu zdravstvenę nege določi bolnike: 1. pri katerih obstaja veliko tveganje zarazvoj podhranjenosti; 2. pĺi katerih so teŽave v zvęzi s prehĺano źeizrażene. Prehransko pľesejaqje hospitaliziranih bolnikoĺ ki Ea izvajamo s pomočjo ustreznega vpľašalnika, pomaga identificirati bolnikę, pri katerih obstaja tveganje za razvoj slabe prehranjenosti (McLaren, 1998), zgodnji ukĺepi prehľanske podpore lahko preprećijo razvoj podhranjenosti. Poleg tega nam pomaga identifĹ cirati bolnike, pri katerih je slaba prehranjenost Že prisotna (McLaren, 1998) in ukĺępi prehranske podpoľe lahko izboljšajo prehĺansko stanje bolnika' V bolnišni cah moramo oblikovati prehranske standarde, ki bodo upoštevali, da moramo prehransko presejanje izvesti ob sprejemu bolnika v bolnišnico in ga v obdobju hospitalizacije ponoviti (Scott, 1998). Da bi medicinske sestre lahko izvajale pľehransko presejanje, je izoblikovanih več orodĺj (McLaľen, 1998). orodja, s katerimi se izvaja prehransko presejanje, morajo biti prilagojena ciljni skupini, pľi kateri ga izvajamo. Pomembno je' da jih preizkusimo, preden jih dokončno vpe|jemo v prakso, prav tako je pomembno, da za izvajanje pľehranskega presejanja osebje ustrezno usposobimo (Bond, 1998a). Pľęhranskęmu presejanju mora slediti natančna ocena pľehranskega stanja bolnika, ki z uporabo razlićnih metod vključuje pridobivanje pođatkov o (Bond, 1998a): bolnikovem Yzoľcu prehľanjevaqja, navadah, etičnih in kulturnih stališčih, priljubljeni hrani in hľani, ki je bolnik ne mara, telesni višini, telesni ÍeŽi, izgubi telesne teŽe' telesni in psihični kondicĺji' zdtavjl ustne votline ter stanju zob in o dľugih dejavnikih tveganja, kot so: infekcije, bolezni, bolečina ipd. 61 Pręhranskemu presejanju in oceni prehranskega stanja morajo slediti aktivnosti, ki jih opredeljujejo prehranski pĺotokoli in navodila. Ko medicinska sestra identificira bolnike s pľehranskimi motnjami in težavami, mora v procesu zdravstvene nege opredeliti individualne prehľanske probleme bolnika, planirati ukľepe za njihovo reševanje, izvajati načrtovane ukĺepe in jih vrednotiti. ob tem mora priieti z aktivnim spremljanjem in beleženjem količine zallŽite hrane in piiače, v načľtu zdravstvęne nęge mora pľedvideti poti povezovanja z ostalimi člani širšega pľehranskega tima, ki so: zdravnik, ki bolnika zďravi, klinični dietetik, kuhinja, psiholog, socialna sluŽba in lekarna (McLaren, 1998)' Rezultati pľesečne ľaziskaYe pľehľanskega pľesejanja na onkološkem inštitutu Ljublj ana Na onkološkem inštitutu Ljublana smo 6. in7. 12.2004 izvędlri pľesečno ľaziskavo prehľanskega presejaqja bolnikov. Poglavitna namena sta bila validacija vprašalnika prehľanskega presejanja, Nutritional ľisk screening NRS 2002 (Kondrq,2002)' preden ga dokončno vpeljemo v pľakso, in ugotovitev stanja potreb hospitaliziranih bolnikov po prehranski podpori. Rezultati so pokazal| da 45 % vseh hospitaliziranih bolnikov trenutno potrebuje prehransko podporo, medicinske sestre so vprašalnik pozitivno ocenile, ob tem pa izpostavile predvsem kadrovske in časovne teźave za zaćetęk izvajanja rutinskega prehranskega presejanja hospitaliziranih bolnikov onkološkega inštituta Ljublj ana' Zaključek Za preprećevaqie bolnišnične podhranjenosti je pomembno, da tudi v zdravstveni negi vsakega hospitaliziranega bolnika obĺavnavamo kot bolnika, pľi kateľem obstaja tveganje za razvoj bolnišničnę podhľanjenosti. Zagovarjati moramo timski pľistop pri prehranski obravnavi hospitaliziranih bolnikoĺ ki omogoči ohranjanje ali izbolišanje prehľanskega stanja bolnikov. Pĺehrana mora postati integralni in centralni del pri obravnavi hospitaliziranih bolnikov, na pľehľanjevaĺ{e ne smęmo več gledati kot na dopolnilno dejavnost kliničnemu zdravłeqju, ampak kot na centralno dejavnost kliničnega zdrav|jenja. Medicinska sestra, ki ima znanje o pľehrani bolnikov in ki prevzame odgovornost za pĺehranjevanje bolnikov, lahko v pľehranski podpori prevzame aktivno vlogo pri pĺeprečevaĺlu bolnišnične podhĺanjenosti (Holmes' 1998). Kakorkoli Že, prehranska podpoľa bolnikov ni samo odgovornost medicinskih sestęr. Brez inteľdisciplinarnega pogleda na prehľano hospitaliziranih bolnikov, ki vključuje: oskľbo bolnikov s hrano, ki ustreza hľanilnim in energijskim potrebam 62 posameznih skupin hospitaliziranih bolnikov in, ki omogoča individualno obľavnavo bolnikovih potreb; organizacijo bolnišničnih dejavnosti tako, da so v času obrokov izkliučeni nenujni medicinskotehnični posegi, postopki in preiskave; organizacijo dela na bolnišničnih oddęlkih tako, da bo v času obrokov na voljo dovolj negovalnega kaďra za hranjenje bolnikov in oceno prehranskega stanja bolnikoĺ lahko medicinske sestre same opravijo le del poti (Bond' 1998). Liteľatuľa: - Best C., Sue T. Improving pľactice with a nurse nutrition team. Nurs Stand 2001; 15:41-44. - Bond S. Why eating matters. Nurs Stand 1998; 12:26-27. - Bond S. Eating matters-improving dietary care in hospitals. Nurs Stand I998a; 12:41-41. - Dhoot R., Geoľgieva C., Grottrup T. in sod.The management of clinical nutľition in NHS hospitals. J Clin Nurs 1996;5:399-400. - Dudek S. Malnutrition in hospitals: Who' s assesing what patients eat?. Am J Nurs 2000; 100: 36-43. - Dudek S. Nutrition essentials for nursing pľactice. Philadelphia: Lippincott Wiliams & Wilkins, 2001:661-92. - Holmes S. Undernutrition in hospital patients. Nurs Stand 2003; l7:45-52. - Holmes S. Food foľ thought. Nurs Stand 1998; 12:23-27. - Kondrup J, Allison S Ę Elia M, Vellas B, Plauth M. ESPEN guidelines for nutrition scľeening. Clinican nutrition 2003; 22: 4l5 -2l. - McLaren S., Gľeen S. Nutritional scľeening and assessment. Nurs Stand 1998; 12:26-29. - Ovensen L. Council of Europe report and guidelines on food and nutritional care in hospitals. V: European forum: food and nutritional care in hospitals: acting together to pfęvent undernutrition. Strasbourg: Council of Europe, 200l:. 35'43. - Scott A, Hamilton K. Nutritional csreening: an audit. Nurs Stand 1998; 12: 46-47. 63