The challenges, methods and results of teaching GB pronunciation to Slovene EFL students - Komar, Smiljana (ELOPE (Ljubljana), 2019)
Članek prikazuje in obravnava rezultate raziskave, katere namen je bil preveriti izgovarjavo standardnih britanskih glasov v strnjenem govoru pri slovenskih študentih angleščine na prvi bolonjski stopnji študija. Predhodne kontrastivne angleško-slovenske raziskave izgovarjave so se osredotočale predvsem na percepcijo in produkcijo posameznih glasov. Z našo raziskavo pa smo želeli ugotoviti, kakšna je izgovarjava standardnih britanskih glasov v strnjenem govoru. Zanimalo nas je stanje izgovarjave pred in po šestdeseturnem intenzivnem in sistematičnem pouku teoretičnih in praktičnih vsebin angleške izgovarjave. Rezultati so potrdili naši dve izhodiščni hipotezi: prvič, vplivi glasoslovnih značilnosti maternega jezika, pisave ter ameriške angleščine so večji pred začetkom pouka, in drugič, fonemska transkripcija ima pozitiven vpliv na usvajanje tujih glasov pri študentih angleščine kot tujega jezika.
Keywords: angleško-slovenska analiza napak izgovarjave; fonemska transkripcija; poučevanje angleške fonetike in fonologije; učenje tujih jezikov