A contribution to the knowledge of the butterfly fauna (Lepidoptera: Rhopalocera) of the Cerkljansko-Idrijsko region, west Slovenia, with notes on their vertical distribution - Verovnik, Rudi (Natura Sloveniae, 2000)
Prispevek predstavlja rezultate dela lepidopterološke skupine na Raziskovalnemtaboru študentov biologije Cerkno'00. Na 38 lokalitetah, vštevši tudi posamična opazovanja, je bilo med 26. julijem in 3. avgustom 2000 opaženih 77 vrst dnevnih metuljev (Rhopalocera). Najpomembnejše je zagotovo odkritje dveh populacij Maculinea telejus Bergstr. v dolini Bače tik pod južnim delom Julijskih Alp. Med metulji z značilno alpinsko raširjenostjo je bila vrsta Aricla artaxerxes F. najdena le v nižjih, predelih, njena sestrska nižinska vrsta A. agestis Schiff. pa le na Čmi prsti na višini okoli 1800 m. Največja pestrost vrst metuljev in habitatnih tipov je bile zabeležena v višinskem pasu med 500 in 750 m. Kljub geografsko zelo razčlenjeni konfiguraciji so se nekateri deli tega območja izognili intenzivnemu kmetijstvu in gozdarstvu in jih lahko štejemo. za pomembne za ohranitev ogroženih vrst metuljev v Sloveniji. Največji naravovarstveni pomen pa imajo dokaj velike in verjetno med seboj povezane subpopulacije vrste Maculinea arion L. v vzhodnem delu regije.
Keywords: Butterflies; Ecosystem; Lepidoptera; metulji; Population density; zoologija; zoology