Vpliv prahu na spektralne in funkcionalne lastnosti listov navadne bukve (Fagus sylvatica L.) - Zajec, Luka (visokošolska dela, 2016)
Raziskovali smo vpliv prahu na spektralne in funkcionalne lastnosti listov navadne bukve (Fagus sylvatica L.). Vpliv prašnih delcev smo ugotavljali na treh lokacijah ob kamnolomu in ga primerjali z referenčno lokacijo v dveh rastnih sezonah. V tretji sezoni smo izvedli poskus v delno nadzorovanih razmerah z dodajanjem prahu v dveh različnih koncentracijah. Opravili smo meritve izbranih anatomskih, biokemijskih in fizioloških lastnosti listov. Izmerili smo odbojne in presevne spektre listov s prahom in tistih, ki smo jim prah odstranili v območju 280%880 nm. Ugotavljali smo povezanost med prisotnostjo prahu, lastnostmi listov in optičnimi lastnostmi. Rezultati iz narave, kjer so bile koncentracije prahu nizke (največ 0,25 + 0,11 mg/cm2), so pokazali razlike v anatomskih, biokemijskih in fizioloških lastnostih listov bukve na različnih rastiščih, kar ni bilo povezano le s prisotnostjo prahu, ampak je bilo tudi posledica okoljskih razmer na rastišču. Rezultati kratkotrajnega poskusa so pokazali, da le prisotnost apnenčastega prahu na listih bukve v visokih koncentracijah (8,98 + 4,05 mg/cm2) močno spremeni odbojnost listov navadne bukve v vidnem in UV-spektru, medtem ko nižje koncentracije prahu na listih nimajo velikega vpliva. Prepustnost sončne svetlobe skozi list je spremenjena v vidnem in v NIR-območju. To se je odrazilo v povečani koncentraciji fotosinteznih barvil in zmanjšanju vsebnosti snovi z zaščitno vlogo: antocianov in UV-absorbirajočih snovi. Redundantna analiza je pokazala, da je koncentracija prahu v naravnih razmerah pojasnila le 16 % (p < 0,001) variabilnosti odbojnih spektrov. V kratkotrajnem poskusu z visokimi koncentracijami prahu je prisotnost prahu razložila 67 % (p < 0,001) variabilnosti odbojnih spektrov ter 12 % (p < 0,001) variabilnosti presevnih spektrov.
Keywords: navadna bukev; prah; listi; spektralne lastnosti; funkcionalne lastnosti; anatomija; biokemijske lastnosti; klorofil; karotenoidi; antociani; vsebnost; disertacije