Lecet. Odelaj v skledi gostotekoče testo iz sledečega: obilno tri četrt litra moke (ržene ali pšenične) štiri zvrhane žlice sladkorja, šest zlic medu, eno jajce, eno osminko do četrt litra mleka, zličko zmletega cimeta, pol žličke zmletega gvirca, pol -nastrganega oreška. drobno zrezano lupino od pol limone in eden pecilni prašek (Pekin dobiš v špecerijski trgovini). Pekin stresi v suhb moko in presej skupaj skozi sito. Gostotekoče testo vlij v omaščeno in z moko potreseno pekvo tako, da sega do dve tretjini visoko. Speci v precej vroči pečici. Popolnoma shlajeni lecet zreži drugi dan na dva prsta široke in pol pedi dolge reznie. Medeni keksi. Vgneti srednje trdo testo iz: pol litra ržene moke, treh žlic sladkorja, dveh žlic medu, dveh jajc, pol pecilnega praška, po okusu malo cimeta in zmletih nageljevih žbic. Testo razv^ljaj na deski za nožev hrbet na debelo, izreži z modelčkom za krofe, kozarcem ali z modelčki za kekse razne oblike, položi na omaščeno in z moko potreseno pločevino, pomaži z raztepenim jajcem ter speci v vroči pcčici. Vinska omaka (h kuhani govedini). Napravi srednje rujavo prežganje iz ene žlice masti in dveh žlic moke, pri- lij lahkega vina ali dobrega jabolčnika ter če je vino premočno nekaj vode. Soli in sladkaj po okusu. Čim več vina tem več je treba sladkorja. Dodaj malo cimeta in če imaš tudi košček prav tanko odrezane limonove lupine. Pusti počasi kuhati četrt ure. Sekani mesni hlebčki. Sesekljaj ali zmelji v stroju prav drobno na dva dela mastne svinjetine (trebušnino) in en del borove govedine. Dodaj nekoliko na masti zarumenele fino eekane čebule in zelenega peteršilja, ščep fino zrezane limonove lupine, sol, poper, malo majarončkovih plev, na vodi namočen in nato iztisnjen beli kruh ali žemlje in jajce. Na 1 kg mesa vzemi eno malo žemljo ali toliko kruha in eno jajce. Vse skupaj dobro premesi kakor za klobase. Oblikuj male, za dlan velike in dva prsta debele hlebčke, povaljaj jih v moki, položi v pekvo na vročo mast ter speci obojestransko, da dobijo lepo rujavkasto skorjico. Nato potresi ob strani v mast malo moke, pusti da zarumeni, prilij par žlic vode, malo pokuhaj, obrni hlebčke, prilij če treba še vode, pokrij in pari še nekaj časa ob strani štedilnika. Hlebčke naloži na krožnik, prelij z omako, obloži s parjenim rižem ali polovičnim pečenim krompirjem ter postavi na mizo s solato (k rižu) ali kislim zemljem ali rcpo (k krompirju). Barovinska kmetijsko-gospotiinjska šola V Sv. Juiija ob južni žeL opozarja vse, ki se zanimajo za vstop v prvi sedemmesečni tečaj na tozadevni razpis kr. banske uprave, po ka^.erem veljajo za sprejem isti pogoji kot za vse kmetijske šole: Tako ni predpisano zdravniško izpričevalo, ker preišče zavodni zdravnik sprejete ob vstopu. Tudi dovoljuje kr. banska uprava revnejšim gojenkam četrtinski, polovdčni do tričetrtinski popust mesečne vzdrževalnine, lcatera znaša sedaj na vseh banovinskih šolah po 400 Din mesečno. Zato naj priložijo one, ki prosijo za znižanje oskrbovalnine, ubožno spričevalo z navedbo g&spodarskega stanja, višine davkov in obsega posestva stariš^v. Lasitnoročno spisano prošnjo je treba vposlati na vodstvo šole takoj ter priložiti domovnico, krstni list, zadnje šolsko izpričevalo in nravstveno izpričevalo, obvezo starišev, da krijejo stroške ter premoženjski izkaz, izstavljen od občine. Šola se otvori dne 18. januarja. Prosilke se takoj po rešitvi prošnje obveste glede sprejema iter glede potrebščin, katere si prineso s seboj. Ker je internat preskrbljen z vsem potrebnim, mora imeti vsaka le potrebno obleko, obuvalo, telesno perilo, zimsko odejo in pai' rjuh, dočim si bodo ostale potrebščine, predpasnike in diugo lahko oskrbele, oziroma napravile gojenke same v internatu. :— .Vodstvo.