Modulation as variation in target-language translation equivalence - Durjava, Iza (ELOPE (Ljubljana), 2012)
Modulacija se je s prevajalskega vidika uveljavila kot postopek, pri katerem gre za spremembo stališča pri prevodu v ciljni jezik. Članek predstavlja nekoliko drugačen pogled na pojav, in sicer kot variacijo med dvema ali več slovenskimi prevodnimi ustreznicami, ki izhajajo iz angleške kolokacije izhodiščnega besedila. Razloge ali pogoje za nastanek takšne modulacije je možno iskati v kolokacijah kot dokaj prostih ustaljenih besednih zvezah, ki dopuščajo variacijo na svoji sintagmatični osi, kolokacijah v vlogi minimalnihali razširjenih kontekstov, sobesedilu ali kotekstu ter v okoliščinah ciljnega jezika.
Keywords: angleščina; English; kolokacija; modulacija; prevajanje; Slovene; slovenščina; sobesedilo; translation