Klopni meningoencefalitis v otroštvu - consensus 2004 - Kunze, Ursula (Zdravniški vestnik, 2004)
Klopni meningoencefalitis je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča flavivirus, katerega poglavitni prenašalci so klopi. Bolezen prizadene živčni sistem in opazni so štirje klinični znaki v različnih stopnjah: meningitis, meningoencefalitis, meningoencefalomielitis, meningoradikulonevritis. Klopni meningoencefalitis je bolezen, ki se jo da preprečiti in ki hitro postaja vedno večji javnozdravstveni problem v Evropi. Za zdaj vzročno zdravljenje še ni možno, na razpolago pa je učinkovito in varno cepljenje. Na 6. srečanju Mednarodne znanstvene delovne skupine za klopni meningoencefalitis, kjer je bila glavna tema Klopni meningoencefalitis v otroštvu, je bilo sprejeto soglasje. V državah, kjer je klopni meningoencefalitis endemičen in se ga ne preprečuje z imunizacijo, se z njim okužijo tako otroci kot odrasli. Na splošno je bolezen pri otrocih blažja, čeprav lahko pride do hude oblike in celo do trajnega poslabšanja kakovosti življenja zaradi nevropsiholoških posledic. Zato je treba ponuditi imunizacijo vsem otrokom, ki živijo na endemičnih področjih ali pa tja potujejo.
Keywords: Child; Consensus Development Conferences; Encefalitis klopni; Encephalitis, Tick-Borne; Epidemiology; Flavivirus; Otrok; Prevention And Control; Splošno mnenje, konference; Viral Vaccines; Virusna cepiva