Sokrat sanja o objektu - Justin, Janez (Monitor ISH, 2007)
Kot vsaka druga realistična teorija védenja tudi Platonova različica sloni na domnevi, da tisto, kar vemo o objektu, biva neodvisno od dejavnosti intelekta. Platon mora zato odgovoriti na dve standardni vprašanji, prvič o lastnostih objekta, drugič pa o pogojih, v katerih intelekt dobi dostop do njega. Avtor besedila skuša pokazati, da je Platon v poznem spisu Teajtet podal nekaj odgovorov, ki pri komentatorjih doslej niso vzbudili pozornosti. Vspoznavnem objektu je prepoznaval stalnost in stabilno istovetnost, poistovetenje objekta pa je ne le v Teajtetu, temveč tudi v Kratilu, Timaju in Sofistu opisal kot indeksikalno poistovetenje. Zgodovina filozofije je prezrla, da je Platon avtor prvega koncepta indeksikalnega govora in indeksikalnega védenja.
Keywords: Plato, 427-347 pr.n.št.; analitična filozofija; Main Agency of Automobiles and Tanks of the Ministry of Defense of the Soviet Union; objekt; indeksikalni govor; teorija vednosti