Transfuzija krvi in krvnih pripravkov pri hudo poškodovanih v SB Celje (1998-2001) - Milovanović, Slavomir (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Nadomeščanje tekočin pri hudih poškodbah je vedno doktrinarni in klinični problem. Ne glede na to so pri vsakdanjem delu ob bolniku potrebne čim bolj jasne smernice in redno spremljanje njihove uporabe. Metode. Prispevek prikazuje pregled porabe krvi in krvnih pripravkov pri hudo poškodovanih bolnikih v Splošni bolnišnici Celje za obdobje štirih let. Rezultati. Analize nakazujejo, da so indikacije za uporabo krvi in krvnih pripravkov v zadnjih letih strožje. Razvidno je tudi, kako težko in tvegano seje odločiti za transfuzijo le na osnovi laboratorijskih izvidav. Šele skrbnaanaliza zdravljenja je pokazala, da taka odločitev temelji tako na klinični sliki in njenem razvoju, oceni vidne in nevidne izgube krvi in na rednem spremljanju razširjenih laboratorijskih preiskav. Zaključki. Kjub izboljšanju operativne tehnike in uvajanju novih transfuzijskih postopkov je izguba krvi in s tem potreba po transfuziji pri hudih poškodbah med operacijo in v prvih dneh po operaciji še vedno velika. Vzdrževana vrednost hemoglobina po operaciji se je v 4-letnem obdobju opazovanja postopno zniževala. Nujno je v sodelovanju z bolnišničnim transfuzijskim komitejem oblikovati smernice tudiza racionalizacijo in ne le za omejevanje uporabe krvi in krvnih pripravkov .
Keywords: Blood Component Transfusion; Blood Loss, Surgical; Blood Transfusion; Hematocrit; Hematokrit; Hemoglobini; Hemoglobins; Intensive Care Units; Intenzivna oskrba, enote; Kri, izguba kirurška; Krvna sestavina, transfuzija; Krvna transfuzija; Multiple Trauma; Politravma