Površina zlitine Cu-Sn-Zn-Pb po obsevanju z ultravijoličnim dušikovim laserjem - Zupanič, Franc (Materiali in tehnologije, 2007)
Površino zlitine Cu-Sn-Zn-Pb smo obsevali z laserskimi impulzi dušikovega laserja (valovna dolžina 337 nm). Pri tem sta se spremenila tako topografija površine kot tudi mikrostruktura pod njo. Ker je s klasičnimi metalografskimi metodami zelo težko primerno pripraviti obsevano površino za mikroskopsko opazovanje, smo kot temeljno orodje za metalografsko preiskavo uporabili fokusirani ionski curek (FIB), kajti FIB lahko odstranjuje material na specifičnih mestih v mikro- in nanoobmočju in odkrije mikrostrukturo brez prejšnje metalografske priprave. To nam je omogočilo, da smo raziskali vpliv obsevanja z laserjem na spremembo oblike površine, ugotovili profil kraterjev ter mikrostrukturne spremembe v območju toplotnega vpliva.
Keywords: laserska ablacija; bakrove zlitine; mikrostruktura; kovinske površine