Sanitetna služba Maistrove vojske - Pivec, Gregor (Studia Historica Slovenica, 2015)
Avtor je na osnovi dostopnih virov obdelal formacijsko strukturo avstrijske vojske v 3. armadnem zboru (Gradec), in sicer se je osredotočil na enote, v katerih so služili vojaki slovenske narodnosti. Orisal je tudi širšo politično in vojaško situacijo ob koncu 1. svetovne vojne. T. i. Maistrova vojska, ki je najprej nastala na osnovi prostovoljcev iz bivših enot avstrijske vojske, je razvila svojo organizacijsko strukturo sanitetne službe. Zasnovana je bila na podobnih principih kot vse sanitetne službe takratnih armad, pri čemer se je v nadaljnji sanitetni oskrbi naslanjala deloma na vojaške in deloma na civilne zdravstvene ustanove. Posebej je avtor obdelal tudi problem vojaških transportov ob koncu vojne. Ti so bili poseben problem predvsem zaradi nediscipline vojaštva, kar je tudi pripeljalo do številnih poškodb, vključno z težko železniško nesrečo pri Hajdini. Na koncu je avtor na kratko predstavil še sanitetno preskrbo Maistrovih borcev ob nadaljevanju bojev na Koroškem.
Keywords: Maister, Rudolf; Maribor; saniteta; severovzhodna Slovenija; slovenska vojska; zgodovina