Znanje o multikulturnih tematikah in zmanjševanje predsodkov - Klemenčič, Eva (Šolsko polje, 2011)
Kljub različnim smerem in vrenju teoretskih tokov na področju medkulturnega izobraževanja obstaja skoraj popolno soglasje, da je medkulturno izobraževanje nujen odgovor na izzive sodobnega globaliziranega sveta. V članku teoretsko osvetljujemo cilje in pomen medkulturnega izobraževanja, njegove različne dimenzije ter kontekste, ki imajo vpliv na razvoj sodobnih državljanov, opolnomočenih za uspešno soočanje v sodobnem multikulturnem svetu. Na podlagi sekundarne analize podatkov iz mednarodne raziskave o državljanski vzgoji (ICCS 2009) smo preverili vpliv različnih kontekstov na znanje o multikulturnih tematikah in povezanost le-tega s predsodki, ki jih imajo učenci o multikulturnih tematikah. Na podlagi zbranih empiričnih podatkov lahko potrdimo, da je znanje o multikulturnih tematikah pomembno povezano z zmanjševanjem predsodkov o multikulturnih tematikah.
Keywords: education; vzgoja in izobraževanje; knowledge; državljanska vzgoja; multiculturalism; medkulturna vzgoja; ICCS 2009; prejudice; znanje; multikulturalizem; predsodki; mednarodne raziskave