Minilaparatomy for repair of ruptured abdominal aortic aneurysm - Klokočovnik, Tomislav (Endoskopska revija, 2006)
Prikaz primera 56-letnega bolnika z rupturirano anevrizmo abdominalne aorte (RAAA). Operirali smo ga z novo, manj invazivno kirurško tehniko, minilaparotomijo. Pri takem operativnem pristopu zmanjšamo kirurško poškodbo tkiva, se izognemo manipulaciji črevesja in tako preprečimo pooperativni paralitični ileus, ki je pogost zaplet pri klasični operaciji RAAA. Pooperativno zdravljenje je potekalo brez zapletov in bolnik je bil odpuščen vdomačo nego tretji dan po operaciji.
Keywords: Aorta, ruptura; Aortic Aneurysm, Abdominal; Aortna anevrizma trebušna; Surgery; Laparotomija; Aortic Rupture; Laparotomy; Srednja leta; Middle Age; anevrizma; abdominalna aorta; kirurško zdravljenje