Protivnetno delovanje kurkumina in njegova uporaba pri zdravljenju avtoimunskih bolezni - Smrtnik, Martina (Placebo, 2022)
Kurkumin je glavna biološko aktivna snov v korenini kurkume in zanj je značilno protivnetno delovanje. Predstavlja obetavno molekulo za zdravljenje avtoimunskih bolezni. Raziskave pri pacientih, ki so v svojo terapijo vključili jemanje kurkumina, so pokazale zmanjšanje resnosti simptomov in lažje vzdrževanje remisij. Za ugotovitev učinkovitih standardnih odmerkov bi bilo treba izvesti dodatne študije, kljub temu pa kurkumin velja za precej varno molekulo. Trenutno je največji izziv slaba biološka uporabnost, saj se kurkumin v telesu slabo absorbira in hitro metabolizira. Proizvajalci vpeljujejo nove tehnologije, kot so formulacije z nanodelci, da bi rešili težave, ki se pojavljajo v terapevtski rabi.
Keywords: anti-inflammatory action; autoimmune diseases; Avtoimunske bolezni; Citokini; curcumin; cytokine; inflammation; kurkuma; kurkumin; protivnetno delovanje; turmeric; vnetje; Zdravila