List 47. Koza kmetijstvu koristna žival. Kar je krava za bogatina, to je koza za reveža; daje mu namreč mleka, sira, pa tudi nekoliko masla. Zato se nahaja le pri revniših kmetih, kterim, naj stanujejo v dolinah ali pa v goratih krajih, primanjkuje klaje, da bi eno ali dvoje kravčet rediti mogli. Namesto njih si omislijo dvoje, troje ali čvetero koz, ktere se od perja žive, meje in muljave ob potih prerede. Koza je res prav za prav za reveže stvarjena; ona se rada človeka derži, in je zadovoljna, če tudi po malem in slabe kerme dobiva. Skorej bi djal, da vse, tudi suho in pusto ščetinasto travo, zeleno in suho perje rada je; leševe, bukove, topolove, jelševe, hrastove in mladike raznega ger-movja muli, da je veselje; vse je za kozo dobro, na najbolj pustih pašnikih in stermih pečinah, kamor goveda priti ne morejo, ali pa kjer ni cempera paše za-nje, se koza nažre. S tem se pa koza kmetu najbolj prikupi, da ni draga, toraj si jo vsak revež lahko omisli; verh tega je tudi zlo rodovitna, in, če se le skerbno glešta, in če se ji dosti piče daje, skor bolje molze kakor marsiktcra krava. Pa ne samo zastrau molže je koza hvale vredna, tudi meso od dobro rejene koze je koštrunovemu jako enako; nje koža je dobra za rokovice; kozjo dlako in rogove, loj, kakor tudi kozjek, z eno besedo, vse zna umen gospodar porabiti in si v prid spraviti. Al ne samo pri bajti bornega hribovca je koza koristna žival, temuč tudi v hlevu poleg krave premožuega gospodarja se pri kmetijstvu ta koristna žival nahaja in zastian posebnega prida redi. Koz ne rede kmetovavci samo ondi, kjer jim sveta ali tako rekoč kozje kerme primanjkuje; ampak večidel le zato, da si pri kozji reji manjši posestniki kolikor toliko bolj opomorejo ; ravno iz tega cilj in konca so se v poslednjih časih tudi premožnimi kmetje kozje reje poprijeli, akoravno imajo toliko kerme, da bi lahko po dvoje in troje krav redili; pravijo, da so s kozjo rejo res prav zadovoljni. Naša domača koza je, kakor nekteri pisatelji terdijo, bezvaržkega rodii (Capra aegagrus), ktera še dandanašnji na kavkaških, perziških in pirenejskih planinah divja živi. Skoraj povsod, kamor koli se je človek podal, mu je priljudna koza nasledovala ; zato se je pa tudi po vsem svetu razširila in udomačila. V Guineji in družili gorkih deželah se uahaja nekoliko manjša; na Rusovskem kakor tudi v druzih merzlih deželah pa je večjega plemena kakor naša domača. V nekterih deželah, kakor na nekterih laških in kanarskih otokih, posebno pa v Madejri, se je koza sčasoma jako podivjila; toda če je koza še tako divja, jo človek vendar le kmali privadi, da se ga derži in je kmaii vsa domača. Na otoku Fernandec v Avstralii so se zdivjane koze od leta 1705 tako pomnožile in zaredile, kakor na ravno poprej imenovanih otokih, da so jih lovci streljali kakor pri nas zajce. Tudi v starih časih je bila koza že domača žival. Abraham, stari očak, je imel med svojimi čedami mnogo koz, in pozneje se je ta koristna žival pri Perzijanih, Arabcih, Gerkih in Rimljanih zaplodila, in skoraj bi rekel, da je ob rimskih časih v naše kraje po Rimljanih pripeljana bila, posebno pa pod Karolom Velikim, kteri si je vseskoz prizadeval, kmetijstvo in živinorejo na višjo stopnjo povzdigniti. Od tistih koz, ki so se na cesarjevem dvoru redile, so se rabili rogovi, koža in meso. Na pašo se takrat niso smele goniti, ker so po gojzdih preveč škode napravljale, tem bolj pogostoma so se v hlevih doma redile. V7 Ameriko je prišla perva koza po znajdbi te dežele; K. Kolumb jih je o drugem prihodu v Ameriko iz kana-riških otokov več seboj vzel in v ti deželi zaplodil, kjer so se sčasoma tako zaredile, da jih je skor toliko kakor kobilic. Tudi v Avstralijo so se koze iz Evrope zaplodile, pa silno požrešni psi, ki jih je tu neizrečeno veliko, in so tukajšnim deželam res strašna šiba, ne dajo miru manjši živali, naj so domači zajčki, koze, ovce in druge enake živali. (Dal. si.) 390 Koza kmetijstvu koristna žival (Dalje). Koza po natori svoji stoji v sredi med ovco in serno. Če je ravno pod milim nebom rada in posebno v gojzdu, se vendar hleva in hiše kmali in prav lahko privadi in se povsod s pridom rediti da. Res je, da se po kozji natori kozarija v goratih krajih najbolj splača, kjer se koze lahko na pašo gonijo; toda tudi po ravninah se dajo z velikim pridom rediti, če se jim, namesti da bi se na pašo spašale, doma v hlevu kerma poklada. Kerma hlevske koze poleti je mladikovje iz žive meje, gojzdna trava, plevel, detelja, frišen in sirov frodelj, perje vinske terte, slama, stolčena repa in krompir, černa moka, otrobi, preše in marsikaj dru-zega, kar se iz vertov dobiva ali v kuhinjah za pomije ostaja. Veliko koz se poleti samo s perjem iz živih mej In pa z vejami in gcrmovjem iz gojzda preredi. Pozimi se kozam poklada večidel merva, cela ali pa rezana, žito, ko-renstvo ali pa frodelj, pri kteri klaji se koze dobro počutijo. Na paši koza vse žre, kar ji le pred gobec pride; pri vsem tem se pa vendar najraje suhih in terdih želiš derži; kozi je tudi trobelika ali smerdljivec ali mišje zelce (Schierling) in pa mleček ali volčje ali pasje mleko (\Volfsmileh) prav ljuba jed, ki je drugi živini strupena, kozi pa nič ne škoduje. Nasproti pa so ji škodljive mnoge druge zeliša, ki drugi živini niso, kakor želod, perje kap-čavega lesa, velikega maklena, viš ali trava, ki raste po močvirji (Rindgriiun), šar, muhec C^e»Se)> dresen (Floh-kraut). Koza je vroče kervi, zato v eni minuti 24krat zasope In žila ji po 48 tripne; pri dobri strežbi doseže starost do 20 let in še čez. Kakor prežvekajoča žival nima v zgornji čeljusti nič prednjih zob, v spodnji pa 8, ktere spremeni kakor ovca; jeklov nima, kočnikov pa na vsaki strani zgorej iu spodej po 6, in po tem takem skupaj 24. Toda vse koze nimajo en akega števila zob; koze jih imajo po navadi manj kakor kozli. Po zobeh in kolenih na rogeh se, kakor pri ovcah in kravah, pozveda kozja starost. Nektere koze so mulaste (brez rogov), druge imajo po 3, 4 ali tudi po 5 rogov. Kakor skušeni kožarji terdijo imajo mulaste iu bele koze prijeti lise in boljše mleko kakor rogate iu dimaste. Koze in kozli jarnejo že perskati, ko so po pol leta stari; kdor si hoč*3 pa močnih koz zarediti, ne sme kozlov spu-šati, dokler niso 18 mescov do 2 let stari; koza pa mora saj leto ali 15 mescov stara biti, preden se h kozla pusti. Kakor pri drugi živiui, se mora tudi pri reji kozji na to paziti, da sta kozel iu koza, ki se parita, zdrava, čila in velika, da sta lepo zrašena in dobrega plemena. Koza mora stegnjenega života biti, dolgo in polno vime, dolga sesca, gladko dlako, rahlo kožo in čiste pa bistre oči imeti. Za pleme so najbolje take koze, ktere je mati posamne ali k večemu po dvoje vergla, ki niso kočljive, to je take, ki si v kermi ne zberajo, ampak vse vprek jedo, in se po dvakrat v letu obravijo. Kozel pa mora imeti dolgo glavo, dolge ušesa in velike roge, bistre oči, širok križ in široke ledja, debele stegna, drobne kosti, tanko, dolgo io gosto dlako; sicer naj je živ in prav serčan. En sam kozel more brez škode ubrejiti na dan po 30 koz, leto in dan tedaj okoli 400, in je dober za pleme po 8 do 10 let. Toda bolje je, da se obderži le eno jesen za pleme; potem naj se da rezati, da se zredi in za dom zakolje ali pa proda. Koza se pa pusti za pleme po 7 let in še delj, potlej se pa spitana zakolje ali pa živa proda. Koze perskajo najbolj mesca kozaperska (oktobra; odtod ima mesec oktober pri naših Slovencih že od nekdaj ime kozopersk), pa tudi en mesec pred — mesca kimovca, in en mesec pozneje — mesca listopada. Koza perska po 36 ur; takrat ji daj kozla in pusti ju pri dobri piči in vodi kakih 12 do 24 ur v hlevu skupaj. Kjer i