Pojavnost depresij v poporodnem obdobju v slovenskem vzorcu - Koprivnik, Petra (Medicinski razgledi, 2005)
Poporodna depresija se večinoma razvije v prvih šestih mesecih po porodu. Njena pogostnost po svetu je med 3 in 33 %, odvisno od uporabljenih metod in diagnostičnih kriterijev. Namen naloge je bil standardizirati edinburški vprašalnik v Sloveniji in z njim pridobiti normativne podatke o pojavnosti poporodne depresije pri nas. Glede na podobno raziskavo v Izraelu in pri nas izpeljano raziskavo z vprašalnikom BDI sva predvidevali, da je pojavnost poporodne depresije pri nas približno 20%. V prospektivno raziskavo so bile vključene otročnice, ki so rodile v Porodnišnici Ljubljana v naključno določenih tednih. Prevedli sva vprašalnik EPDS. Šest tednov po porodu je vsakaotročnica prejela EPDS s povratno kuverto. Pridobljene podatke sva obdelali s pomočjo statističnega programa. Zajeli sva 449 otročnic. 28 otročnic je odklonilo sodelovanje oziroma sva jih izključili na podlagri določenih pogojev. Ovrednotili sva 366 vprašalnikov. Z uporabo EPDS sva dobili21,3 % otročnic z rezultatom 10 ali več točk, kar naj bi po uveljavljenih kriterijih z EPDS zajelo večino poporodnih depresij. 13 točk aliveč je doseglo 10,1% otročnic; to naj bi zajelo večino težjih poporodnih depresij. Hipotezo sva potrdili. Pojavnost poporodnih depresij pri nas je 21,3%.
Keywords: Depresivna motnja; Puerperal Disorders; Depressive Disorder; Poporodno obdobje, motnje; ankete; Questionnaires; depresija (medicina); poporodno obdobje; poporodna depresija; epidemiologija