Cancer risk factors awareness in Slovenian adolescents - Jarm, Katja (Zdravstveno varstvo, 2025)
Namen raziskave je bil oceniti ozaveščenost slovenskih mladostnikov o najpogostejših nevarnostnih in zaščitnih dejavnikih raka ter ugotoviti vrzeli v znanju za razvoj ciljno usmerjenih intervencij zdravstvene vzgoje. Metode: S pomočjo vprašalnika o nevarnostnih dejavnikih je bila izvedena presečna raziskava med 795 učenci osnovnih in srednjih šol v Sloveniji, starimi od 13 do 19 let. Odgovori so bili analizirani z opisno in analitično statistiko (univariatna in multivariatna logistična regresija), ocenjeno je bilo splošno poznavanje dejavnikov in proučene povezave s starostjo, spolom in ravnijo izobrazbe. Rezultati: Na splošno so mladostniki pokazali dobro ozaveščenost o nekaterih nevarnostnih in zaščitnih dejavnikih kot so kajenje (98 %), izpostavljenost soncu (90 %) in telesna dejavnost (87 %). Precejšnje vrzeli v znanju so bile ugotovljene zlasti glede prehranskih nevarnostnih dejavnikov. Medtem ko je 49 % vprašanih prepoznalo uživanje rdečega mesa kot nevarnostni dejavnik, je samo 14 % mladostnikov prepoznalo pomen uživanja sadja in zelenjave ter 38 % nevarnost pitja alkohola. Ugotovljene so bile razlike med spoloma, pri čemer so fantje bolje prepoznali kajenje (p = 0,025), dekleta pa pitje alkohola (p < 0,001). Starejši učenci so manj poznali pomen uživanja sadja in zelenjave (p < 0,001), učenci v srednjih šolah pa so slabše poznali pomen normalne telesne mase ter uživanja rdečega mesa in pitja alkohola (p < 0,001). Zaključki: Slovenski mladostniki imajo različno znanje o tveganjih za nastanek raka, kar kaže tako na prednosti kot na področja, ki jih je treba izboljšati na področju preventivnega izobraževanja. Ugotovili smo pomembne vrzeli v znanju o prehrani in pitju alkohola, zlasti med starejšimi, srednješolci in fanti, kjer lahko ciljno usmerjeni ukrepi pomembno vplivajo na spodbujanje zdravega življenjskega sloga in zmanjšanje tveganja za nastanek raka v prihodnosti.
Keywords: adolescents; cancer risk factors; mladostniki; nevarnostni dejavniki raka; ozaveščenost o preventivi; prevention awareness