Zdravila za zdravljenje pljučne arterijske hipertenzije - Petrovič, Maja (Farmacevtski vestnik, 2015)
Pljučna arterijska hipertenzija (PAH) je redka, kronična, progresivna bolezen raznovrstnih etiologij, ki prizadene pljučno žilje. Ne glede na vzrok pojava bolezni, patološke spremembe pljučnega žilja sčasoma vodijo do popuščanja desnega srčnega prekata in prezgodnje smrti. V zadnjih dveh desetletjih je bila hitrost razvoja specifičnih zdravil za zdravljenje PAH pospešena, tudi napobudo Evropske komisije. V samo zadnjih treh letih je sta bili odobreni dvenovi zdravili za zdravljenje PAH, medtem ko odobritev za tretje zdravilo odobritev še pričakujemo. V prispevku predstavljamo pregled specifičnih zdravil za zdravljenje PAH, ki spadajo v skupino analogov prostaciklina, selektivnih agonistov prostaciklinskih receptorjev, antagonistov endotelinskihreceptorjev, selektivnih zaviralcev fosfodiesteraze tipa 5 ter spodbujevalcev topne gvanilat ciklaze.
Keywords: pljučna arterijska hipertenzija; specifična zdravila; prostaciklin; uporaba zdravil; antagonisti endotelinskih receptorjev; primerno zdravljenje