List 22. Gospodarske skušnje. * V 4. listu letošnjih „Novic" je bilo svetovano, kako se plesnobni vonj (duh) vinu odpravi. Poskusil sem tudi jaz po tem nasvetu zboljšati svoje vino, kije prav hud duh imelo. Ker nisem vedel, alibi olje ali maslo bolje bilo, vzamem blizo pol maselca laškega olja in ravno toliko masla, in ko se je maslo raz- stopilo, vsujem v to en maselc sivega prosa (sirk bi morda še boljši bil), crem to dobro četrt ure; potem vsujem vse prav vroče v polovnjak, ki drži 250 bokalov, v kterem pa je le še polovica tega plesnjivega vina bilo. In res, ko čez tri dni vino pokusim, bilo je čistejše kot pred, in ni imelo nič več plesnjivega duha. Samo po prežganem, kakor po trijetu, je en-malo okus imelo. Brž ko ne sem na tako malo vina preveč te reči noter djal. Vendar se ta okus in duh lože prenese kot plesnoba. KI. P. 176