E-učenje in e-izobraževanje seniorjev - Vaupot, Marjeta (knjige, 2022)
Mnogi seniorji, ki sicer vse več uporabljajo informacijsko tehnologijo (osebni računalnik, tablica, pameten telefon), niso zadosti usposobljeni za uporabo e-storitev. To je velik svetovni problem. Kajti vse več je opravil, ki jih je mogoče opraviti tudi prek interneta, pa mnogi, ki sicer imajo dostop do interneta, tega žal ne znajo. Vse več pa je storitev, do katerih je mogoče priti samo prek interneta. Zato narašča skrb, da bi mnogi seniorji lahko ostali vse bolj odrezani od okolja in izključeni iz vse bolj digitalizirane družbe.Da bi seniorji lahko uporabljali e-storitve, se morajo usposobiti za uporabo e-storitev, ki so objavljene na zelo različnih spletnih straneh. Računalniška pismenost je le prva stopnja za osvajanje pismenosti za uporabo e-storitev. Pri tem imajo veliko vlogo ponudniki e-storitev, ki edini lahko zagotovijo, da bodo njihove spletne strani po obliki čim bolj podobne, enostavne za uporabo in prilagojene potrebam in zmožnostim seniorjev.Odpirajo se vprašanja, kako seniorjem pomagati, da bi postali e-seniorji. To so tisti seniorji, ki so usposobljeni za uporabo spletnih storitev in jih pogosto uporabljajo. Uresničitev tega je zahteven dolgoročen proces, ki pa je najbrž ključ do digitalizirane družbe, v kateri bodo seniorji enakopravni uporabniki e-storitev.Delovanje tega omrežja za usposabljanje seniorjev za uporabo e-storitev je usmerjeno v spodbujanje e-sodelovanja patronažnih služb, izobraževalnih zavodov, knjižnic in socialnih centrov ter izmenjavanje izkušenj. To Predštudijo (Feasibility Study) smo opravili, da bi ugotovili, kako se lotiti problema: Seniorji niso zadosti usposobljeni za uporabo e-storitev. Z njo smo zbrali seznam potrebnih akcij, ki jih predlagamo za razpravo ter dopolnitev in v spodbudo za e-sodelovanje pri izvedbi konkretnih akcij za iskanje skupnih e-rešitev.
Keywords: Elektronsko izobraževanje; Izobraževanje odraslih; Starejši ljudje; Učenje; Zborniki