Etične dileme pri rehabilitaciji onkoloških bolnikov - Kuret, Zala (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
V zadnjih letih se z napredkom medicine in staranjem prebivalstva soočamo z vedno večjim številom bolnikov z rakom, ki imajo različne težave. Slednje lahko obvladujemo z rehabilitacijskimi postopki, med katerimi naletimo na marsikatero etično dilemo. V rehabilitaciji onkoloških bolnikov sledimo temeljnim etičnim načelom neškodljivosti, dobronamernosti, spoštovanja avtonomije bolnika in pravičnosti. Načela dobronamernosti zahtevajo prepoznavo bolnikovih težav, ki bi bila obvladljiva z znanimi in dostopnimi rehabilitacijskimi postopki, pri čemer moramo upoštevati in spoštovati bolnikove želje. Načelo pravičnosti nam narekuje, da omogočimo vsem bolnikom (ne glede na narodnost, spol, izobrazbo, kulturno in socialno okolje) sodelovanje v postopkih, ki so zanje koristni. Glede na posameznega bolnika moramo izbrati primeren program in ustrezno rehabilitacijsko okolje, ki bo prilagojeno stadiju bolezni, njegovim zmožnostim in potrebam. V prispevku se dotaknemo etičnih dilem v terminalnih fazah bolezni, dilem v povezavi z obvladovanjem bolečine, prehrane in tudi problema izgorelosti zdravstvenih delavcev, ki obravnavajo onkološke bolnike.
Keywords: bolečina; cancer; ethical issues; Ethics; etične dileme; food; Neoplasms; nutrition; oncology; onkologija; pain; prehrana; rak; rehabilitacija; rehabilitation; terminal illness; terminalna bolezen; vocational rehabilitation